Studiu: Pandemia sporește interesul public pentru știință, însă accesul la studii științifice rămâne a fi limitat

Pandemia cauzată de coronavirusul de tip nou a schimbat atitudinea societății față de știință. Un sondaj recent, realizat în 19 țări ale lumii, arată că oamenii sunt tot mai interesați de cercetările științifice, care joacă un rol important în luarea deciziilor lor. Jumătate dintre respondenți au spus că întâmpină dificultăți sau nu au acces la informație cu caracter științific, cea mai mare rată fiind înregistrată în Rusia și Coreea de Sud.

Foto: euronews.com

Majoritatea persoanelor chestionate au declarat că sunt interesate de știință, studii și noi cercetări. Întrebați care sunt acțiunile lor, în momentul în care află despre noi studii sau cercetări, 79% dintre respondenți au spus că încearcă să găsească mai multă informație despre subiectele de interes.

Pe de altă parte, 48% dintre participanții la sondajau spus că le este dificil să găsească informație fiabilă despre cercetările științifice. În Rusia, 70% dintre respondenți au spus că întâmpină dificultăți în accesarea informației, în Coreea de Sud – 67%, la polul opus fiind Africa de Sud, Filipine și SUA.

În ce privește rolul științei în luarea deciziilor publice, 51% dintre respondenți s-au arătat mulțumiți de atenția acordată științei de către Guvern în procesul decizional, în timp ce 4 din 10 persoane au declarat că Guvernul lor nu se axează pe studii și cercetări atunci când adoptă legi.

O mare parte dintre participanții la sondaj – 84% – au spus că își doresc ca Guvernul să ia în considerare dovezile științifice atunci când iau decizii politice.

Sondajul a fost realizat de compania independentă de cercetări Povaddo, la comanda Philip Morris International. Cercetarea a avut loc în perioada iunie-iulie 2020, pe un eșantion de 19.100 persoane.

“Intenția noastră a fost să înțelegem mai bine interesul oamenilor față de știință, accesul lor la informația științifică, perceperea acesteia de către public și evaluarea surselor de unde provin datele științifice. Atunci când știința nu este valorificată la maxim, iar societatea și autoritățile nu au acces la date științifice sigure și ușor de înțeles, se formează loc pentru interpretări, iar politicul și ideologiile prevalează faptele. Acest lucru împiedică progresul, în momentul în care lumea se confruntă cu mai multe provocări, precum schimbările climaterice și coronavirsul de tip nou. După cum arată rezultatele sondajului, oamenii își doresc ca știința să stea la baza deciziilor care îi afectează. Astfel, autoritățile și mediul de afaceri trebuie să asculte acest îndemn al societății”, se menționează în raportul companiei Philip Morris.

Sondajul mai arată că 77% dintre persoanele intervievate și-au manifestat speranța că progresul științific va contribui la soluționarea mai multor probleme cu care se confruntă lumea. De asemenea, 90% dintre respondenți au declarat că întreprinderile private trebuie să investească permanent în știință pentru a-și îmbunătăți produsele.


Pub