Prima reacție a șefului CEC, după ce partidul care l-a înaintat i-a cerut demisia: Nu am susținut circulara și nu am semnat-o

Dorin Cimil spune că nu a susținut circulara CEC și nu vede motiv de demisie. Cel puțin asta se arătă într-o reacție plasată pe site-ul CEC-ului.

Foto: CEC

„Am luat act de declarația Partidului Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” prin care se cere demisia mea din funcția de președinte și membru al CEC.

Consider că nu am luat decizii, nu am întreprins acțiuni și nu am făcut declarații care ar constitui o încălcare a legii sau a jurământului depus și ar servi drept temei pentru demisie.

Cu privire la acțiunile despre care se menționează că le-am întreprins, vreau să declar următoarele.

Am gestionat, în limita competențelor, transparent și corect, procesul de înregistrare prealabilă, am prezentat informații relevante subiectului și am dispus verificarea cererilor depuse la CEC. Urmare finalizării procesului de înregistrare prealabilă, am sesizat autoritățile competente să verifice informațiile sub aspectul veridicității datelor prezentate.

Referitor la circulara despre finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, menționez că nu o susțin, nu am susținut-o, de asta nici nu am semnat-o, iar argumentele le-am expus într-o ședință de lucru cu participarea membrilor CEC”, se arată în reacție.

Cimil spune că în pofida faptului că a fost desemnat de PAS, își menține poziția echidistantă. „Acțiunile mele nu favorizează un anumit concurent electoral. În deciziile pe care le iau mă conduc strict de principiile legalității, dreptății și independenții, nu mă las și nu mă voi lăsa influențat de vreo forță politică.

În contextul celor expuse, continui să-mi realizez atribuțiile conform prevederilor legale. Îmi asum responsabilitatea deplină pentru deciziile luate în calitate de Președinte al Comisiei Electorale Centrale", a mai adăugat acesta.

Amintim că PAS cere demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru al CEC. Cei din PAS spun că CEC este un organ independent, iar membrii acestuia depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin. „Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia”, se arată într-un comunicat PAS.


Pub