(doc) Accesul persoanelor străine în școli a fost interzis, precum și întâlnirile sau manifestațiile de orice fel. Ce alte prevederi conține ordinul emis de Ministerul Educației

Ministerul Educației Culturii și Cercetării a emis un Ordin cu privire la protecția sănătății în instituțiile de învățământ, în scopul protecției sănătății studenților, elevilor (copiilor) și angajaților instituțiilor de învățământ, în scopul asigurării respectării Hotărârârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică și potrivit pct. 9 subpct. 11) din Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 691 din 30.08.2017.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, potrivit Ordinului, se interzice accesul în instituțiile de învățămînt a altor persoane, precum și organizarea în cadrul instituțiilor de învățământ a activităților ce nu au tangență cu procesul educațional (manifesări cultural-artistice, politice, întîlniri cu demnitarii de stat, cu alegătorii și cu candidații la funcții publice etc.).

Nerespectarea prevederilor prezentului ordin constituie abatere disciplinară și servește temei pentru tragerea la răspundere disciplinară a conducătorilor vinovați.

Prezentul ordin se aplică pe perioada stării de urgență în sănătate publică.

Amintim că ministrul Educației, Igor Șarov a declarat, referindu-se la șeful staului, că a greșit atunci când a intrat fără mască într-o școală și că este o insultă în adresa profesorilor, care stau toată ziua în măști și viziere în fața elevilor, dar și a părinților acestor elevi. În plus, sunt și prevederile clare ale CNESP vizavi de obligativitatea purtării măștii în spațiile închise.

Pe de altă parte, Igor Dodon a declarat că a intrat cu mască în instituția de învățământ: „Președintele țării a fost cu mască în școală, iar atunci când a discutat cu elevii, și-a scos pe 2-3 minute masca, a vorbit cu elevii, apoi și-a pus-o la loc. Toate vizitele mele în spații închise, mai ales în școli, sunt cu mască. Am un respect față de cei care sunt și scot masca. Pe viitor voi vorbi doar cu mască”.

Totodată, șeful statului a precizat că dacă ar dori, mâine l-ar demite pe Ministrul Educației.

Într-un comentariu oferit pentru UNIMEDIA, cei din Executiv spun că „Nu comentează declarațiile politicienilor implicați în campanie electorală. Demiterea sau numirea în funcție a miniștrilor în Republica Moldova se face exclusiv în baza legislației corespunzătoare”.


Pub