Turist în Moldova: Rezervația „Plaiul Fagului”

Săptămâna aceasta îți propunem ca destinație turistică Rezervația „Plaiul Fagului”. Acolo vei putea să admiri copaci de fag cu vârsta de până la 150 de ani, cu o înălțime de până la 40 metri și cu un diametru de peste 100 cm. Petru Ciorchină, ghidul rezervației, spune că aici sunt cei mai mulți și falnici copaci de fag din Republica Moldova. „Avem câteva locuri, unde pe câteva hectare cresc doar fagi”, povestește ghidul. Mai precizează că fagii de la noi cresc în limita de Est al arealului său și că „după Nistru el nu se mai întâlnește”. Deci, dacă vrei să te contopești cu natura, să vezi arbori care se întind spre înaltul cerului, să admiri un covor de vegetație care îți taie respirația prin frumusețea lui, să te odihnești pe malul lacului, rezervația „Plaiul Fagului” pare să fie destinația ta.

Unde este și cum ajungi

Rezervația „Plaiul Fagului” se extinde pe teritoriul a trei raioane din centrul țării, însă intrarea în rezervație se află în localitatea Rădenii Vechi, raionul Ungheni. Prețul unui bilet la autobuz de la Chișinău spre localitate costă puțin peste 60 de lei. Totuși, dacă vii cu cu mașina, cei de la „Plaiul Fagului” recomandă să mergi până în Bahmut, Călărași. Apoi să urmezi un drum de piatră ce duce direct spre porțile rezervației.

Ce oferă și cât costă

Petru Ciorchină, ghidul rezervației, a precizat că pentru turiști au fost elaborate două trasee turistice, însă în prezent este deschis doar unul. Traseul include excursia prin „cele mai reprezentative locuri din pădure” și durează circa trei ore. Prețul este de 50 lei/persoană.

Pe teritoriul rezervației sunt mai multe lacuri, unde sunt amplasate foișoare și unde vizitatorii pot să se odihnească. Prețul este de 100 lei per persoană,copiii până la 7 pot intra gratuit, iar pentru cei cu vârsta între 7-15 ani prețul este de 50 de lei. Pe malul lacurilor e admis pescuitul, prețul este de 150 lei pentru o undiță.

De asemenea, pe teritoriul rezervației se află un mic hotel cu 12 locuri. Prețul este de 800 de lei, pentru o cameră de două locuri. La „Plaiul Fagului” nu sunt prestate servicii de alimentație, de aceea vizitatorii vor trebui să vină cu alimentele lor.

Locuri frumoase de văzut

În prezentarea traseului turistic se menționează că acesta începe dintr-un sector cu fagi seculari care impresionează prin dimensiunile lor. Înălțimea e până la 35 m, diametrul mediu peste un metru și vârste de peste 100 de ani. Aici se face o prezentare generală a rezervației. Se vorbește despre activitățile și lucrările desfășurate în rezervație. Apoi urmează traseul propriu-zis. Pe tot parcursul traseului vizitatorii fac cunoștință cu vegetația și lumea animală care crește în pădure.

„Cu puțin noroc se pot întâlni căprioare, cerbi și alte vietăți”, se arată în prezentarea traseului. Cei care vin în lunile de toamnă au prilejul de a admira un covor de vegetație cu culori de un gălbui, roșietic, auriu. Petru Ciorchină ne-a informat că la finele traseului vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă și un țarc cu animale sălbatice unde sunt cerbi, căprioare, mistreți.

Ce spun localnicii/oamenii care au fost

„Frumos și plin de inspirație”, spun cei care au vizitat rezervația „Plaiul Fagului”, promițând că vor reveni la locurile ce i-au impresionat. Totuși, ghidul Petru Ciorchină ne-a atenționat că accesul străinilor pe teritoriul rezervației este interzis, fără o rezervare prealabilă. Cei care doresc să viziteze rezervația, o pot face la nr. de telefon 078330717.

Foto: Anna Vasina, Viorel Chivriga

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.