17 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 622 cazuri noi de infectare și 11 decese

oms moldova

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

UE, OMS și OHCHR vor contribui la combaterea stigmei asociate cu COVID-19 în Republica Moldova

  • Pentru a preveni și combate fenomenul stigmatizării oamenilor asociați cu COVID-19, Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din Republica Moldova, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale lansează Campania de informare „Reducerea stigmei asociate cu COVID-19” cu mesajul „Doar împreună putem opri pandemia și stigmatizarea!”. Campania este planificată pentru 2 luni. Stigma socială poate afecta sănătatea fizică, emoțională și mentală a subiecților stigmatizării. Mai mult, stigmatizarea are consecințe grave și asupra sănătății publice, deoarece îi poate determina pe oameni să ascundă boala.

Ofițer de la Penitenciarul nr. 13, răpus de COVID-19

  • Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat despre înregistrarea primului deces din cauza coronavirusului în rândul angajaților. Anatol Craveț, în vârstă de doar 42 de ani, comisar de justiție, ofițer principal al Secției resurse umane din cadrul Penitenciarului nr.13-Chișinău, a decedat astăzi la spital, fiind confirmat pozitiv cu COVID-19. Ofițerul activa în sistemul administrației penitenciare din anul 2016 și a lăsat în urmă un copil minor. „Din numele conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor și a întregului efectiv al sistemului administrației penitenciare, transmitem sincere condoleanțe și compasiune familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul autorității.

Sportivul Dmitri Voloșin, testat pozitiv: Consider că este necesar să împărtășesc această informație

  • Dmitri Voloșin, președintele organizației sportive obștești „Sporter” și om de afaceri, a anunțat că a fost testat pozitiv la noul Coronavirus. „Consider că este necesar să distribui această informație personală, pentru că nu este chiar personală dacă afectează alte persoane. Uneori chiar viața lor. În această perioadă, trebuie să ne deschidem, să informăm alte persoane, scăpând de falsuri și panică. Dat fiind faptul că devii contagios cu 1-2 zile înainte de primele simptome, de duminică sunt purtător de boală. Dar pentru că stau acasă de sâmbătă, probabil nu am infectat pe nimeni”, se arată într-un mesaj pe Facebook al lui Voloșin. Sportivul a precizat că se va afla timp de două săptămâni în autoizolare. Dmitri Voloșin a alergat o cursă caritabilă de 50 de kilometri, la -60 de grade Celsius, în Iakutia, devenind primul sportiv care reușește o asemenea performanță.

Record: timp de o lună de zile am avut zilnic în mediu câte 466 cazuri noi

  • „Media lunară în prezent a urcat până la 466 cazuri noi pe zi. Deci timp de o lună de zile am avut zilnic în mediu câte 466 cazuri noi pe zi. Asta după ce timp de 4 săptămâni consecutiv am avut înregistrate peste 3.000 cazuri noi săptămânal”, constată expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, tendința nu este una în scădere, ba din contra este una în creștere. „Așa că cel mai probabil în curând v-om ajunge și la o medie lunară de 500 cazuri noi pe zi”, mai spune expertul.

Criza provocată de COVID-19. UE va oferi granturi de până la 40 000 de euro pentru parteneriate de pe ambele maluri ale Nistrului 

  • Organizații și companii de pe ambele maluri ale Nistrului pot crea parteneriate care să participe la un concurs de granturi organizat de Programul Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Parteneriatele trebuie să fie constituite din cel puțin două instituții, ONG-uri și companii. Proiectele propuse urmează să abordeze cel puțin una dintre provocările accentuate de pandemie, cum ar fi accesul restricționat la materiile prime, rețelele de distribuție subminate, lipsa unei piețe competitive pentru operatorii logistici, ș.a. Propunerile de proiect vor permite oamenilor de afaceri de pe ambele maluri să coopereze și să beneficieze de schimburi economice peste Nistru în noile condiții de lucru ca urmare a crizei provocate de COVID-19. Detaliile despre acest concurs pot fi găsite aici – https://bit.ly/3ibf62A

Sub pretextul pandemiei, Tiraspolul vrea să prelungească autoizolarea populației până pe 1 decembrie

  • Biroul Politici de Reintegrare își exprimă regretul în legătură cu intenția Tiraspolului de a prelungi autoizolarea populației sub pretextul pandemiei de COVID-19 până la data de 1 decembrie. Potrivit deciziilor anterioare ale structurilor de facto din regiune, aceste măsuri urmau să expire la 30 septembrie. „Fără a diminua din importanța crizei epidemiologice și necesitatea de a proteja populația de riscul infectării, Biroul consideră că virusul nu trebuie utilizat în scopuri politice și în calitate de justificare pentru încălcarea drepturilor omului””, se arată într-un comunicat al instituției. Biroul a  îndemnat repetat reprezentanții Tiraspolului să dea curs inițiativelor Chișinăului de cooperare în domeniul sanitar-epidemiologic și a facut apel către partenerii internaționali și cei locali.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.