Breaking News// Parlamentul European a recunoscut-o pe Svetlana Tihanovscaia drept președinte ales al Belarusului

by D M
Distribuiti mai departe...

Parlamentul European nu recunoaște realegerea lui Alexandru Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului și spune că scrutinul s-a produs „cu încălcări grave ale tuturor standardelor internaționale”. Acest lucru se conține într-o rezoluție adoptată de deputați. Parlamentarii solicită ca realegerea președintelui din Belarus să se desfășoare cât mai curând posibil – sub supraveghere internațională, sub controlul OSCE. Rezoluția vorbește despre sprijinul pentru mișcarea de protest și cereri pentru un transfer pașnic de putere, scrie euronews.md.

Parlamentul European o recunoaște pe Svetlana Tikhanovskaya drept președinte ales al Belarusului și șef de stat interimar. Rezoluția condamnă violența poliției împotriva protestatarilor pașnici, precum și persecuția colegilor Svetlanei Tikhanovskaya, membri ai Consiliului de coordonare al opoziției.

De asemenea, Parlamentul European cere conducerii UE să impună sancțiuni împotriva oficialilor și demnitarilor din Belarus, dar și împotriva rușilor care îl susțin pe Alexander Lukashenko. Vorbim și despre suspendarea negocierilor privind programul de parteneriat între republică și UE până la organizarea alegerilor prezidențiale libere și corecte.

Rusia este menționată separat. Deputații solicită Moscovei să oprească implicarea directă și ascunsă în „revoluția democratică pașnică”, solicită respectul pentru voința poporului din Belarus și avertizează că „Alexandru Lukașenko nu are nici un mandat politic, nici moral, pentru a intra în relații noi în numele Republicii Belarus”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.