Tihanovskaia susține că opoziția din Belarus pregătește o listă neagră cu reprezentanți ai regimului

svetlana-tihanovskaia-sustine-ca-nar-candida-in-caz-de-noi-alegeri-prezidentiale-in-belarus-155466-1598089652
Foto: 24tv.ua

Svetlana Tihanovskaia, figură-cheie a opoziției din Belarus, refugiată în Lituania, a declarat joi că va pregăti o listă cu membri ai forțelor de ordine ale regimului vinovați de violențe și de arestări arbitrare în vederea unor eventuale anchete în viitor, transmite AGERPRES.

„Le cer forțelor de securitate să oprească violențele și să se alăture poporului belarus. Dacă nu o veți face, nu veți scăpa unui proces și unei pedepse juste”, a transmis ea printr-un comunicat.

Opozanta revendică victoria la alegerile de la 9 august, afirmând că președintele Aleksandr Lukașenko a fraudat scrutinul pentru a-și prelungi controlul asupra puterii, care durează de 26 de ani.

Ea a fugit în Lituania în zilele care au urmat votului, în pline manifestații antiguvernamentale fără precedent, care continuă să zguduie fosta republică sovietică.

Svetlana Tihanovskaia a precizat că lucrează la lista neagră împreună cu o echipă de militanți pentru drepturile omului.

„Pregătim o listă cu funcționarii și membrii forțelor de ordine care au participat și continuă să participe la abuzuri polițienești”, a declarat ea.

„Vom trimite această listă Ucrainei, Turciei, Rusiei, statelor membre ale UE și Statelor Unite. Lista va fi făcută publică”, a precizat opozanta.

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni împotriva celor pe care îi consideră responsabili de falsificarea alegerilor și de reprimarea manifestațiilor.

Cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au trecut deja pe listele lor de persoane indezirabile pe Lukașenko și pe alți 29 de înalți funcționari ai comisiei electorale, ai unor ministere și ai poliției din Belarus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente