(foto) Și-a luat inima în dinți și s-a mutat la Londra ca să-și caute vocea artistică. Povestea Doinei Pituscan, tânăra creatoare de ilustrații

doina

S-a născut la Florești și a crescut într-o familie artistică, însă cea mai mare influență asupra creativității sale a avut-o bunicul ei care era pictor. Acum, este studentă la Universitatea Metropolitană din Londra, unde studiază ilustrare și animație. Spune că e la început de drum și își caută vocea artistică. Tocmai din acest motiv vrem să vă facem cunoștință cu tânăra artistă Doina Pituscan, în lucrările căreia veți găsi nu doar cele mai îndrăgite povești, ci și cele mai vii culori. Despre toată aventura ei în lumea artei aflați din articolul ce urmează.

Am rugat-o pe Doina să se teleporteze în trecut și să ne povestească de unde a început totul.

„Am copilărit la Florești într-o familie artistică, dar cea mai mare influență asupra mea a avut-o bunicul care e pictor. Chiar și acum toți îl numesc «hudojniku». El e cel mai talentat și sufletist artist pe care am reușit să-l cunosc vreodată. De mică, petreceam mult timp la el în atelier. Parcă mă văd: azi cu un creion, mâine cu o pensulă, poimâine cu o daltă.”

Când venise timpul să aleagă ce vrea să fie, Doina a făcut alegerea pentru turism, după care a încercat să facă și contabilitate, fapt care-i demonstrase că asta nu deloc ceea cu ce își dorește să se ocupe în viitor. Apoi, a urmat cel mai curajos pas, spune ea. Și-a luat inima în dinți și s-a mutat la Londra, acolo a aplicat la un curs de ilustrație și animație la Universitatea Metropolitană, de unde încet, încet a început să strângă roade, pentru că în scurt timp a primit premiul pentru cel mai bun proiect al anului.

„Iubesc culorile și detaliile, toate astea le unesc în lucrările mele”

Acum, povestește Doina, arta-i fură tot timpul și gândurile, spunând totodată că este un novice în acest domeniu și e doar la începutul căii de a găsi vocea artistică și stilul propriu în pictură.

Atunci când am întrebat-o cu ce iubește să picteze și care sunt lucrurile la care atrage atenție atunci când este în plin proces creativ, Doina a spus că: „De obicei, folosesc guașă; iubesc textura și finisarea ei mată. Iubesc culorile și detaliile, toate astea le unesc în lucrările mele, iar fiecare lucrare finisată îmi demonstrează încă o dată că eu cresc artistic. Și sunt conștientă că stilul meu se va schimba considerabil în timp și asta mă bucură enorm. Cred că mereu trebuie să ne perfecționăm și dezvoltăm”.

În toată această perioadă pandemică, pentru mulți oameni ai artei este dificil să facă rost de inspirație și să-și încarce bateriile creative. Despre cum se alimentează cu entuziasm eroina noastră, aceasta spune că actualmente toate se datorează boomului cultural pe care l-a redescoperit aflându-se în vacanță, în Moldova.

„Moldova e plină de farmece pentru cine știe să le descopere. Am vizitat câteva vinării și mănăstiri, chiar și casa bunicilor mei m-a inspirat atât de mult, de parcă am cunoscut-o cu adevărat pentru prima dată – e atât de colorată și duioasă.”

„Potrivesc culorile după cum îmi zic inima și ochii”

Ne-a mărturisit că îi plac ilustrațiile cu caracter, culoare și viață și deseori combină culorile așa cum îi dictează inima.

„Banal va suna, dar potrivesc culorile după cum îmi zic inima și ochii. Se mai întâmplă chiar să consult și roata culorilor. Mă inspira motivele moldovenești și românești. Avem o cultură atât de bogată și e chiar lângă noi. Trebuie să întindem mâna și să-i culegem roadele.”

Spune că o lucrare îi ia în jur de cinci ore, fiind tare meticuloasă și atentă la detalii, și nu-i plac niciodată lucrările complet finisate, mereu adaugă ceva în ele.

Ultimele ilustrații, spune Doina, strigă despre dorul de casa. „Posibil cineva se va regăsi în ele. Îmi doresc să aduc frumusețe și culoare oriunde în lume. Sper că lucrările mele vor avea o influență pozitivă asupra celui care le vede. Vreau să menționez că lucrările mele vechi au alt caracter, eu însă simt că acum m-am regăsit cu adevărat în lucrările pe care le pictez.”

Cele mai predominante personaje în ilustrațiile Doinei sunt domnițe frumoase, harnice și melancolice, pentru că este marcată de frumusețea moldovencelor. Recent, a mai cochetat și cu alte personaje, vorba este despre Făt-Frumos și Ștefan cel Mare.

„Unii nu înțeleg că un artist își lasă o bucățică din suflet în lucrul pe care îl creează”

Doina este ferm convinsă că Moldova e plină de talente și că e păcat că tinerele talente sunt nevoite să meargă peste hotarele țării pentru a-și găsi identitatea lor artistică. Iar când am întrebat-o dacă și-ar dori să se lanseze pe piața din Moldova, dânsa ne-a spus că deocamdată este o întrebare dificilă pentru ea, însă își dorește enorm de mult să aibă posibilitatea să se dezvolte ca artistă acasă.

„Eu îmi doresc din toată inima să am posibilitatea să mă lansez pe piața moldovenească, însă să fii artist în Moldova e o provocare. Des munca depusă nu este înțeleasă și respectată de alții, iar unii nu înțeleg că un artist își lasă o bucățică din suflet în lucrul pe care îl creează. Pe când, în Marea Britanie îți sunt deschise mai multe uși. Aici arta e binevenită și îmbrățișată cu drag. Cu siguranță, o să încerc să mă promovez și în Moldova, o să bat la toate ușile, pentru că, urmărind exemplul bunicului meu, știu că totuși e posibil să fii artist în Moldova și să ai o sursă de venit din asta.”

Eram curioși să aflăm ce crede Doina despre faptul că la noi în țară mulți oamenii nu sunt capabili să dea bani pentru artă, iar dânsa ne-a oferit un răspuns justificat.

„Arta nu e o necesitate, ci un lux. Arta nu e dezvoltată în Moldova și cred că ar fi minunat dacă asta ar porni din școală. Copiilor trebuie să li se arate că arta este un lucru pe care trebuie pus preț.”

Doina ne-a mai mărturisit că-și dorește să aibă tot timpul din lume ca să picteze pe toți și pe toate. Ea este omul care-și deschide inima provocărilor și consideră că doar așa poți să crești. Acum, se gândește să lanseze un mic proiect prin care se picteze o serie de ilustrații cu persoane renumite care au contribuit într-un fel sau altul la crearea istoriei lumii.

Unde se vede eroina noastră în următorii cinci ani? Printre cărți de copii.

„Visul meu e să ilustrez cărți pentru copii. În cinci ani, sper să am o întreagă bibliotecă ilustrată de mine. Am multe idei și planuri. La moment, sunt în procesul deschiderii unui magazin online și tind să-mi perfecționez portofoliul. Acum, îmi doresc să văd numele meu pe coperta unei cărți. Îmi doresc tare mult ca familia mea să se mândrească de mine și ca bunicul să știe că talentul său continuă prin mine. Dar cel mai mare vis pe care-l nutresc în interior e să contribui la crearea unui desen animat.”

Pentru a face cunoștință cu mai multe lucrări de-ale Doinei, accesați pagina sa de Instagram!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente