Grupare specializată în extorcarea banilor de la deținuți, destructurată de oamenii legii   

Ilie Gulca
17/09/2020
Foto-simbol: tvrmoldova.md

Trei deținuți și alte trei persoane aflate în libertate, inclusiv două femei, au format un grup infracțional specializat în extorcarea de bani de la colegii de celule sub pretextul facilitării eliberării acestora din detenție. O parte din banii extorcați au fost introduși în circuitul ilegal al drogurilor.

„Gruparea funcționa încă din ianuarie 2019, conform unei informații operative a polițiștilor de investigații. Membrii acesteia, inclusiv inculpații, au trecut la șantaj pentru a obține banii”, se menționează într-un comunicat al Inspectoratului General al Poliției.  

Totul a ieșit la iveală, subliniază sursa citată, după ce un membru al grupului, anterior judecat, împreună cu alte persoane, sub pretextul facilitării eliberării din detenție a unui deținut și în scopul dobândirii ilicite a bunurilor altei persoane, a primit prin înșelăciune, în mai multe tranșe, bani în valută națională și străină, cauzând victimei un prejudiciu în valoare de 359.617 lei.

Oamenii legii susțin că au acumulat probe care demonstrează vinovăția indivizilor în cel puțin trei cazuri de escrocherie. Polițiștii au mai stabilit că fiecare membru al grupării avea rolul său – recrutor, organizator, executor, beneficiar.

Ofițerii Direcției investigații criminalitate a Inspectoratului Național de Investigații al IGP, în comun cu angajații Inspectoratului Râșcani al DP mun. Chișinău, cei ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, cu sprijinul mascaților de la Brigada de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a Inspectoratului General de Poliție și sub conducerea  Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Râșcani, au descins la 15 septembrie curent în penitenciarele nr. 13 Chișinău și nr. 15 Cricova, precum și la domiciliile complicilor aflați la libertate.

În camerele deținuților au fost depistate și ridicate mai multe obiecte interzise, cum ar fi: telefoane mobile, cartele SIM, routere wifi, carnete cu inscripții și alte obiecte interzise, din conținutul cărora vor fi extrase informații utile urmăririi penale.

Polițiștii au ridicat de la domiciliile persoanelor suspecte mijloace financiare, telefoane mobile, ștampile, acte confirmative privind transferuri bancare, muniții și alte obiecte.

În acest caz, a fost inițiată o cauză penală pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă între 8 și 15 ani de închisoare. Pe moment, o persoană a fost reținută, trei deținuți sunt cercetați în arest și două persoane în libertate.

Ilie Gulca
17/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii