Peste 60.000 de cetățeni, aflați în străinătate, s-au înregistrat prealabil pentru a vota la alegerile prezidențiale

Ilie Gulca
17/09/2020

Peste 60.000 de cetățeni ai Republicii Moldova, cu drept de vot, aflați în străinătate, inclusiv din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil pentru participarea la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Din numărul total de solicitări, 2.819 au fost făcute pe suport de hârtie, precizează Comisia Electorală Centrală (CEC).

Comisia a anunțat de asemenea că a sesizat Serviciul Informații și Securitate și Ministerul Afacerilor Interne pentru a verifica veridicitatea datelor din cererile de înregistrare prealabilă depuse atât în formă scrisă, cât și online.

Criteriile care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare sunt rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 26 septembrie curent.

Conform datelor CEC, până în prezent, 5.533 de cetățeni moldoveni au solicitat să voteze în Rusia.

Asociația Promo-Lex a semnalat recent o creștere stabilă a numărului de alegători din regiunea transnistreană și a celor fără domiciliu/reședință, inclusiv a celor care au emigrat în străinătate, care constituie în ansamblu circa 15% din numărul total al alegătorilor,

Conform Registrului de stat al alegătorilor, în Republica Moldova există 3.285.874 de cetățeni cu drept de vot.

Ilie Gulca
17/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii