CSJ a recunoscut ilegală demiterea lui Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI

Ilie Gulca
17/09/2020

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut hotărârile primelor instanțe, catalogând drept ilegală revocarea lui Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI). Dumitru Ţîra a fost revocat din această funcție de fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, pentru că la alegerile locale din 20 octombrie 2019 el a candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău din partea PPEM. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat la 17 februarie 2020 ordinul ministrului Justiției.

„Apreciez acțiunile precedentei și actualei conduceri a Ministerului Justiției ca fiind efectuate cu rea- intenție, chiar dacă sunt lipsite de sens juridic și logică ordinară. Îndemn Ministerul Justiției să inițieze neîntârziat concursul pentru selectarea unui nou membru al Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, pentru a evita împiedicarea funcționării normale a Consiliului de Integritate”, a declarat Dumitru Țîra după ce a fost emisă decizia CSJ.

De cealaltă parte, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a declarat pentru Portalul Anticorupție că s-a așteptat ca CSJ să mențină hotărârile primelor două instanțe.

„Din punctul meu de vedere, este problematic aspectul unde instanța spune că atâta timp cât legislația națională nu definește clar ce este activitate politică, activitatea pe care a desfășurat-o dl Țîra, candidând la funcția de primar general din partea unui partid politic, nu poate fi catalogată drept activitate politică”, a opinat ea.

„Aceasta este o problemă deoarece nu toate noțiunile în limbajul obișnuit se regăsesc în legislație. Și atunci, de fiecare dată, instanța ar putea să spună că nu există definiție în legislație și nu poate emite o calificare.”   

Instanța de apel a relevat că Legea cu privire la ANI nu definește noțiunea de „activitate politică”, precum și situația creată nu cade sub incidența normei de drept enunțate. „Iar înregistrarea apelantului Dumitru Țîra drept candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău și participarea sa în cursa electorală nu reprezintă în sine o activitate politică deoarece nu este catalogată în acest sens de normele de drept material.”

Dumitru Țîra a fondat în 2009 postul de televiziune Publika TV, pe care l-a vândut ulterior lui Vladimir Plahotniuc. În prezent, este director al grupului de presă Realitatea, lansat în 2014.

În perioada 2016–2018, a fost membru al Consiliului de Presă din Republica Moldova. Țîra a fost ales, în 2016, reprezentant al societăţii civile în Consiliul de Integritate al ANI.

Ilie Gulca
17/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii