fbpx

Primul ochi bionic uman este gata! Dispozitivul poate restabili vederea persoanelor oarbe

O echipă de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne, Australia, a construit un dispozitiv bionic despre care spune că poate restabili vederea persoanelor oarbe, printr-un implant cerebral. Dispozitivul Monash este din punct de vedere tehnic primul ochi bionic uman din lume.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Echipa se pregătește acum pentru primele studii clinice umane din lume cu un ochi bionic și va cere finanțare suplimentară pentru a-l produce, în cele din urmă, la scară globală. Dispozitivul este un smartphone combinat cu microelectrozi implantați în creier, transmite TechCrunch.

„Sistemul de viziune bionică Gennaris”, un proiect în curs de realizare de peste 10 ani, înconjoară nervii optici deteriorați pentru a permite transmiterea semnalelor de la retină la centrul de viziune al creierului.

Sistemul este alcătuit dintr-un dispozitiv personalizat, care include o cameră și un transmițător wireless. O unitate de procesare se ocupă de strângerea datelor, în timp ce un set de plăci implantate în creier furnizează semnalele.

„Designul nostru creează un model vizual din combinații de până la 172 de pete de lumină (fosfenă) care oferă informații individului pentru a naviga în medii interioare și exterioare și pentru a recunoaște prezența oamenilor și a obiectelor din jurul lor”, a declarat Arthur Lowery, profesor în Departamentul de Inginerie a Sistemelor Electrice și Calculatoare a Universității Monash, într-un comunicat.

Cercetătorii speră, de asemenea, să adapteze sistemul pentru a-i ajuta pe cei cu afecțiuni neurologice netratabile, cum ar fi paralizia membrelor, să-și recâștige mișcarea.

Un studiu din iulie a arătat că sistemul Gennaris a putut fi transplantat în siguranță în creierul a trei oi, folosind un insertor pneumatic, cu o stimulare cumulată de 2700 de ore care nu cauzează efecte negative asupra sănătății.

Foto: Monash Edu

„Cu investiții suplimentare, vom putea fabrica aceste implanturi corticale aici, în Australia, la scara necesară pentru a trece la testele umane”, a declarat Marcello Rosa, profesor de fiziologie la Monash și membru MVG.

Articole asemănătoare

Back to top button