/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Poate un moldovean trăi cu 2000 de lei pe lună? Datele BNS versus opinia populației

missing
17 septembrie 2020, ora 21:20

Cu două mii de lei pe lună, poți supraviețui în Republica Moldova, este calculul făcut de Biroul National de Statistică. Fie că este vorba de o persoană în etate sau de una tânără. Pentru un bebeluș sunt suficienți chiar și 700 de lei, de patru ori mai puțin decât minimul de existeță estimat pentru bărbații apți de muncă. De altfel, anume această categorie are nevoie de cei mai mulți bani. Concluziile autorităților se bat cap în cap cu volumul real al cheltuielilor. Oamenii din stradă spun că nu poți duce un trai decent cu așa sume mici.

Copiii de până la un an ar avea nevoie de doar 776 de lei pe lună pentru a fi îngrijiți. Iar pentru preșcolari, minumul de existență a fost calculat la puțin peste 2000 de lei. Cu totul altceva spun părinții cu care am discutat astăzi în stradă.

Cu 1700 ce puteți să faceți? – Nu știu. Să cumpăr 2 jucării și poate scutece. În principiu, pentru mâncare nu ajunge, mai ales că cei mici vor dulciuri.

„Minimul de existență pentru copii de până la un an este de 700 de lei. -Nu, este mai mare. -Cât cheltuiți dumneavoastră, în medie? -2000 de lei pentru scutece, mâncare și ceva jucării. -700 de lei pentru ce vă ajunge? -Numai pentru scutece”.

Pensionari ar putea să trăiască, lunar, cu puțin peste 1700 de lei. O estimare departe de realitate, spun oamenii în etate.

Măcar 2000 mii de lei să am pe lună împreună cu soția. Eu o mie și ea o mie. Noi să vedem 2000 parcă l-am vedea pe Dumnezeu.”

Pensionarii nu își cumpără haine, alte servicii în afară de a mânca un terci ori ce este, lactate și gata. Pentru serviciile comunale nu ajunge.

Ceva mai mult au nevoie femeile și bărbații apți de muncă. În timp ce pentru femei, minumul de existență depășește ușor 2000 de lei, în cazul bărbaților valoarea atinge 2400.

Ajung 2400 de lei pentru un bărbat? -Sigur că nu este o sumă prea mică. -Cât cheltuiți dumnevoastră pe lună? -Undeva 10 mii.

2000 de lei pentru femei minimul de existență? -NU, s-ar putea de dublat suma. -Dumnevoastră cât cheltuiți? -Un 3000 pentru strictul necesar, produse, igienă. Dacă să fie ieșirile în oraș, saloanele? -Ei nu aici se ridică suma mult.”

În prima jumătate a acestui an, mărimea minimului de existență a constituit, în medie, pe lună, pentru o persoană aproape 2083 de lei, fiind în creştere cu 2,7 la sută. Populaţia din oraşe mari, cum ar fi Chişinău şi Bălţi, are nevoie de cheltuieli minime mai mari.

MINIMUL DE EXISTENȚĂ – 2000 DE LEI

REPORTER: Cătălin GORIA
IMAGINI: Ghenadie STOIANOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram