‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 29 martie, 2024
11.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum să vă înregistrați activitatea în apicultură. GȚ sau SRL - care formă e...

Cum să vă înregistrați activitatea în apicultură. GȚ sau SRL – care formă e mai avantajoasă

‹ adv ›
‹ adv ›

Pentru a vă înregistra activitatea în apicultură, mai întâi trebuie să alegeți corect forma organizatorico-juridică. Apicultorii autohtoni optează în acest sens, cel mai des, pentru 2 variante: Gospodărie Țărănească (GȚ) și Societate cu Răspundere Limitată (SRL).

De regulă, SRL este forma care poate fi înregistrată și operată cu ușurință comparativ cu celelalte. Acesta este motivul pentru care este alegerea cea mai preferată de către antreprenori pentru companiile nou înregistrate.

Acte necesare pentru înregistrare SRL:

  • actul de identitate al fondatorului sau al reprezentantului acestuia, împuternicit prin procură autentificată în modul stabilit de lege, precum și al administratorului persoanei juridice;
  • cererea de înregistrare conform modelului aprobat de organul înregistrării de stat;
  • hotărârea de constituire și actele de constituire ale persoanei juridice, în funcție de forma juridică de organizare, în două exemplare;
  • declarația privind beneficiarul efectiv;
  • documentul ce confirmă achitarea taxei de înregistrare.

Acte necesare pentru înregistrarea GȚ:

  • declaraţia cu privire la înfiinţarea gospodăriei ţărăneşti;
  • copia titlului de autentificare a dreptului deţinătorului de teren şi/sau copia contractului de arendă a terenului;
  • documentul ce confirmă depunerea plăţii de înregistrare.

Copiile documentelor necesare pentru înregistrarea gospodăriei ţărăneşti pot fi legalizate de secretarul primăriei care efectuează înregistrarea.

Decizia asupra înregistrării gospodăriei ţărăneşti este luată de primărie în termen de cel mult 10 zile din data prezentării documentelor.

‹ adv ›

Potrivit lui Ion Maxim, președintele ANARM, după înregistrare, primăria oferă actele necesare cu care mergeți la Serviciul Fiscal de Stat de unde obțineți codul fiscal. După aceasta, vă deschideți contul bancar.

„Atât SRL, GȚ sau Întreprinderea Individuală (ÎI) trebuie înregistrată la Casa Națională de Asigurări, unde se va plăti fondul social. Pentru GȚ este obligatoriu de achitat fondul social, cu excepția pensionarilor, persoanelor ce au un anumit grad de invaliditate, adică care au privilegii la fondul social. Dacă nu lucrați și nu aveți polița de asigurări activă, trebuie achitat fondul social deplin – adică circa 10 mii de lei anual”, a adăugat Ion Maxim.

Conform, Legii nr. 489/1999 pot fi asigurate persoanele pe bază de contract individual încheiat cu Casa Națională de Asigurări Sociale, plătind contribuții de asigurări sociale de stat în sumă de 10740 de lei pe an, iar în cazul persoanelor fizice proprietari sau arendași de terenuri agricole care lucrează terenul în mod individual – în sumă de 2736 lei pe an, dar nu mai puțin de 1/12 din sumele respective lunar.

SRL-ul se înregistrează la Agenția Servicii Publice.

„Deosebirea este că pentru SRL, după ce a fost înregistrat la Casa Națională, se achită fondul social doar după ce e calculat salariul. Dacă acest lucru nu este realizat, nu se achită fondul social. Pentru toate tipurile de activitate, trebuie să fie angajat un contabil pentru consultanță și pentru prezentarea dărilor de seamă la timp. Deseori, costul suportat pentru un contabil este mai ieftin decât amenzile pe care trebuie să le achitați, dacă nu ați realizat totul cum trebuie. Plus, în cazul SRL, agentul răspunde cu fondul statutar și bunurile pe care le are înregistrate în cadrul acestuia, iar în cazul GȚ cu toată proprietatea”, a conchis Ion Maxim.

‹ adv ›

În cadrul asociației ANARM apicultorii pot beneficia de consultații la înregistrarea activității.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii