image
Sursa foto: jurnal.md

Experții electorali solicită CEC o ședință la care să fie discutat mecanismul constituirii secțiilor de vot peste hotare

Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte (CALC) solicită Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova să organizeze consultări publice veritabile, oficiale și transparente pe proiectul hotărârii de constituire a secțiilor de votare peste hotare.

Potrivit membrilor CALC, deschiderea secțiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral.

În ultimele câteva săptămâni mai multe părți interesate, inclusiv alegătorii din diasporă, și-au exprimat public sau pe mediul online îndoielile și temerile privind corectitudinea procesului de constituire a secțiilor de vot în străinătate.

Începând cu anul 2019, Comisia Electorală Centrală a fost desemnată responsabilă pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare în baza criteriilor stabilite de lege.  Până în prezent însă nu există o metodologie clară de aplicare a acestor criterii. Organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Promo-LEX și ADEPT, au propus anterior Comisiei mecanisme clare și transparente privind stabilirea numărului secțiilor de votare peste hotare și distribuirea lor geografică, dar nu au primit niciun răspuns din partea CEC.

Membrii Coaliției precizează că sunt conștienți că materialele aferente proiectului de hotărâre privind deschiderea secțiilor de votare peste hotarele țării, pot fi definitivate doar după data de 16 septembrie 2020, când se încheie perioada oferită pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor aflați peste hotare. Doar atunci va fi cunoscut numărul final al înregistrărilor prealabile. CEC are la dispoziție mai puțin de 10 zile, până pe 25 septembrie 2020, să decidă numărul și amplasarea geografică a secțiilor de votare peste hotare. Astfel, consultările publice veritabile pot avea loc anume în acest interval de timp.

„Cu toate acestea, până în dimineața zilei de 15 septembrie 2020, Comisia nu a publicat niciun anunț privind organizarea consultărilor publice, și nici proiectul de hotărâre privind constituirea secțiilor de votare peste hotare cu materialele aferente”, se spune în comunicatul organizației.

La 14 septembrie 2020, CEC a invitat printr-un mesaj electronic membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte la o întrevedere având tematica constituirii secțiilor de votare peste hotare. CEC și-a manifestat disponibilitatea organizării ședinței la data de 15 septembrie 2020 orele 15.00. Invitația electronică la fel nu conținea nici un fel de materiale aferente în baza cărora puteau avea loc discuții.

Atenționăm că întrevederea era planificată să aibă loc cu o zi înainte de expirarea termenului de înregistrare prealabilă, fapt care împiedică organizarea unor consultări veritabile la acest subiect.

Decizia Consiliului Coaliției, adusă la cunoștința CEC în aceeași zi,  a fost de a reitera necesitatea organizării unor consultări publice veritabile, dar a subliniat că acestea pot avea loc doar după data de 16 septembrie 2020, când expiră termenul pentru înregistrarea prealabilă și la aceste consultări trebuie să participe toate părțile interesate.

Membrii CALC reiterează că subiectul deschiderii secțiilor de vot peste hotare este unul de interes public și că vor participa doar la o ședință publică, organizată după 16 septembrie 2020, cu invitarea tuturor părților relevante și interesate.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: