Procuratura Anticorupție renunță la învinuirile aduse co-proprietarului Vento Igor Borș, la 2 ani după ce a fost băgat în pușcărie și i s-a sechestrat averea

Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirile aduse co-proprietarului rețelei de benzinării ”Vento”, Igor Borș, care acum doi ani fusese reținut, iar ulterior, timp de aproximativ un an - deținut în arest preventiv.

Foto: Vento

După examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție a renunțat la învinuirea adusă inculpatului și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, achitarea lui, decizia finală urmând a fi luată de magistrați pe 28 septembrie 2020.

La 3 martie 2018, Procuratura Anticorupție (condusă la acea etapă de Viorel Morari) anunța despre reținerea omului de afaceri, care împreună cu alți șase presupuși complici au fost învinuiți de spălare de bani și evaziune fiscală, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra stațiilor PECO ce aparțineau unei întreprinderi mixte cu capital străin.

Procurorul de caz (Roman Statnâi) a organizat atunci percheziționarea, reținerea, menținerea persoanelor în arest de la două până la unsprezece luni, fiindu-le sechestrate și averile. Ulterior, același procuror i-a scos pe toți de sub urmărire penală, unicul figurant deferit justiției fiind co-proprietarul rețelei de benzinării, Igor Borș.

La baza urmăririi penale a acestuia a stat actul emis în urma unui control fiscal (anulat ulterior de instanța de judecată), efectuat la insistența Procuraturii Anticorupție la respectivul agent economic pentru perioada de până la venirea co-proprietarului în afacere. Menționăm că, Igor Borș era doar co-proprietar, împreună cu fratele său, neavând nicio funcție executivă și nerealizând în acest sens nicio activitate de administrare a acestei întreprinderi.

În prezent, acțiunile Poliției și ale procurorilor Anticorupție care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfășurare, despre rezultatele căreia Procuratura va informa suplimentar.

Precizăm că, numele fraților Andrian și Igor Borș, co-proprietari ai rețelei de benzinării ”Vento”, se regăsește în lista celor 38 de dosare, care ar reprezenta rezultatul unor comenzi politice și care au dus la urmărirea penală și judecarea, pe nedrept, a mai multor persoane. În luna iunie 2020, Procuratura Generală a informat publicul despre primul bilanț al evaluării acestor dosare, inclusiv despre clasarea cauzei penale în privința lui Andrian Borș, care a reușit să scape, la acea perioadă, de arest, fiind plecat peste hotare.

Printr-o dispoziție emisă de Procurorul General, în februarie curent, a fost instituit un Grup de control și monitorizare a unor dosare concrete și asta după ce instituția a luat act de Declarațiile și Raportul APCE, declarațiile unor organizații neguvernamentale, activiști civici, reprezentanți ai partidelor politice, dar și adresările parvenite pe adresa Procurorului General, din care rezulta o listă de dosare pretins politice.

La mijlocul lunii decembrie, Procurorul General declara că Viorel Morari s-ar fi folosit de funcția sa pentru a înlătura un potențial concurent, proprietarul rețelei de benzinării Vento, care ar fi vrut să deschidă o stație peco în apropiere de cea a familiei Morari.

Ulterior, în luna mai 2020, Alexandr Stoianoglo a reiterat că sute de oameni de afaceri au avut de suferit de pe timpul când Viorel Morari era șeful Procuraturii Anticorupție, iar unii erau obligați de procurori să renunțe benevol la averile și proprietățile lor, fiind arestați și condamnați ilegal.

La 20 mai, PG anunța că fostul procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) Roman Statnîi a fost pus sub învinuire pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și exces de putere, săvârșite în interesul unui grup criminal organizat.

Viorel Morari a fost reținut la data de 10 ianuarie anul curent, iar la data de 13 ianuarie a primit mandat de arestare pe un termen de 20 de zile. Acesta a respins acuzațiile care i se aduc și a declarat că dosarul în care este vizat este unul politic și făcut la comanda lui Dodon și Stoianoglo. Morari este cercetat penal pentru abuz în serviciu și fals în acte publice.


Pub