O corabie veche de cel puţin 400 de ani, foarte bine conservată, descoperită în adâncurile Mării Baltice

Scafandri din Finlanda au realizat o descoperire surprinzătoare în adâncurile Mării Baltice - epava incredibil de bine conservată a unei corăbii de acum cel puţin 400 de ani, transmite miercuri Live Science.

Foto: badewanne.fi

Scafandrii voluntari din carul echipei nonprofit Badewanne sunt obişnuiţi să descopere epave provenite din luptele navale ale Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, iar din acest punct de vedere descoperirea epavei unei corăbii olandeze din secolul XVII în stare excelentă de conservare a fost o surpriză uriaşă.

Vasul de construcţie olandeză, de tip „fluit" (sau fluyt), a fost descoperit în apropiere de intrarea în Golful Finlandei, în apele estice ale Mării Baltice, la o adâncime de aproximativ 85 de metri, pe patul de nisip, intactă şi conservată aproape complet datorită proprietăţilor speciale ale apei din această parte a Balticii - combinaţia dintre nivelurile mici de salinitate, temperatura scăzută şi lumină puţină permit conservarea epavelor în condiţii excelente timp de secole, transmite Agerpres.

În apele mai calde, microorganismele care consumă lemnul proliferează şi produc pagube uriaşe unor astfel de epave, însă în această parte a Balticii o astfel de epavă a avut condiţii naturale excelente de conservare.

1 / Sursa:badewanne.fi

Conform scafandrilor, la bordul corabiei se află încă încărcătura pe care o transporta precum şi proviziile pentru echipaj. Acest tip de corăbii olandeze, denumite „fluit", au apărut în secolul XVI şi au fost concepute pentru a putea fi folosite atât ca vase de transport mărfuri cât şi ca vase de război. Datorită modului în care au fost construite, aceste corăbii puteau transporta de două ori mai multe mărfuri decât vasele din epocă şi puteau să navigheze cu echipaje mai puţin numeroase, ceea ce, de asemenea, sporea profitul pentru neguţătorii vremii.

1 / Sursa:badewanne.fi

În pofida succesului de care s-au bucurat aceste corăbii în perioada dintre secolul XVI şi XVIII, foarte puţine au supravieţuit până în prezent, condiţii în care această descoperire este considerată cu atât mai importantă. „Epava prezintă multe dintre caracteristicile unui fluit, dar am remarcat şi nişte trăsături unice, printre care modul în care este construită pupa", explică arheologul maritim Niklas Eriksson de la Universitatea din Stockholm, care colaborează cu colegii finlandezi pentru a studia acest vas.

„Ar putea fi vorba despre o variantă mai timpurie de fluit. Această epavă ne deschide oportunitatea unică de a studia evoluţia unui tip de corăbii care au navigat prin toate mările lumii, devenind unul dintre instrumentele care au pus bazele globalizării moderne”, a adăugat el.


Pub