(audio) PAS, nemulțumit de o modificare la Codul Electoral, adoptată de coaliția ACUM-PSRM, prin care s-a redus suma cu care un partid își poate sprijini candidatul în alegeri și acuză CEC „de lezare de drepturi”

O circulară CEC a trezit revolte în rândul concurenților electorali la prezidențiale. Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au ținut să facă unele precizări cu privire la finanțarea candidatul în campania electorală pentru prezidențiale.

Foto: UNIMEDIA

CEC spune că formațiunile politice nu au statut de concurent electoral, astfel, ele pot să contribuie/doneze doar 12 salarii medii pe economie, la fel ca orice altă persoană juridică. Cei din Partidul Acțiune și Solidaritate acuză CEC de lezarea dreptului partidelor de a-și sprijini financiar candidații și face asta pentru a-l ajuta pe actualul șef de stat, Igor Dodon, Asta chiar dacă modificarea legilativă la care face trimitere circulara a fost votată chiar de coaliția din care PAS făcea parte, în august 2019.

„În ultimele 2 luni, 316 oameni au donat pentru PAS – 50 de lei, 100 de lei, 1000 sau 5000 de lei, câteva chiar și de 20 de mii de lei. Strângem bănuț cu bănuț ca să putem ajunge cu mesajele noastre la cât mai multă lume. Însă decizia CEC-ului, dictată de Lebedinschi, încearcă să ne blocheze, așa încât să nu putem folosi toate resursele noastre pe care le-am adunat și economisit până acum de la oameni în mod transparent și legal”, a declarat la o conferință de presă, lidera PAS, Maia Sandu.

Problema constă că din toate donațiile primite de la cetățeni, PAS poate să transfere pe contul electoral al candidatului său doar 95 de mii de lei. Acest lucru se îmtâmplă după ce coaliția formată din PAS, Platforma DA și PSRM a modificat, în luna august 2019, Codul Electoral, micșorând limita de donații către un candidat electoral din partea unei persoane juridice, inclusiv partide, de la 100 la doar 12 salarii pe economiei.

„În 2019 s-a făcut modificarea în care s-a prevăzut expres că partidele primesc bani de la stat pentru performanțele lor din alegerile prezidențiale. Astfel, CEC lunar, din septembrie 2019 până în ziua de astăzi, a alocat partidelor bani pentru rezultatele din alegerile prezidențiale din 2016. Dacă partidul nu era concurent electoral, pe ce bază s-au dat bani partidelor pentru rezultatele din alegerile prezidențiale? Avem și legea cu privire la partidele politice. Acolo este indicat expres – partidele pot să-și susțină, inclusiv financiar, candidații în alegeri. Fără a exista vreo excepție pentru alegerile prezidențiale. De altfel, acesta este și rolul partidelor politice într-o societate democratică. De asemenea, în buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale apare atât denumirea partidului, cât și a candidatului propriu-zis”, explică nemulțumirea deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

La rândul său, membrul CEC, Maxim Lebedinschi califică acuzațiile lansate de PAS drept niște falsuri și explică la ce s-a referit circulara emisă de instituție.

„Subliniez că în această circulară în mod expres este indicat că acei concurenți electorali, care s-au înregistrat în campanie, pot să înceapă să acumuleze resurse financiare. Partidele politice, așa cum a fost și în 2016, sunt organisme diferite de candidat, care conform Codului Electoral, definește noțiune de concurent electoral. Pentru alegerile prezidențiale calitatea de concurent electoral o are doar candidatul, dar nu și partidul. În 2016 au fost aceleași reguli”, a explicat Lebedinschi pentru UNIMEDIA.

Acesta spune că singura diferență dintre cele două scrutine prezidențiale ar fi micșorarea substanțială a sumei maxime ce poate fi donată de un partid concurentului pe care îl spriină.

În același timp, membrul CEC spune că donațiile pentru concurenți deja pot fi încasate pe contul special cu mențiunea Fondul Electoral, chiar dacă nu s-a dat încă start camapniei electorale propriu-zise. Singura condiție este ca toate intrările și ieșirile de pe cont să fie clar contabilizate.


Pub