Cum te poți implica în alegerile prezidențiale din noiembrie, dacă te afli în afara țării

Chiar dacă te afli peste hotarele țării, în calitate de cetățean al Republicii Moldova te poți implica în procesul electoral. Experta Elena Prohnițchi îți explică, într-un filmuleț atașat mai jos, cum o poți face.

Foto: poza simbol

Experta Elena Prohnițchi răspunde la întrebarea „Cum se pot implica în alegeri cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în afara țării?”

„În primul rând puteți să vă înregistrați pe site-ul CEC-ului alegator.md. Este vorba despre înregistrarea prealabilă, deschisă până pe 16 septembrie. De ce este necesară această înregistrare? În primul rând pentru ca CEC să cunoască numărul estimativ al alegătorilor dintr-o anumită localitate, iar pentru voi este importantă ca să convingeți CEC-ul să deschidă o secție de votare anume unde vă aflați. În al doilea rând, dacă sunteți interesat de procesele electorale mai îndeaproape și ați dori să participați în direct, să fiți martor al acestor procese, puteți să deveniți fucționar electoral. Acest lucru este posibil prin a vă înscrie la cursurile oferite de CICDE (Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral). Participând la aceste cursuri veți afla mai multe lucruri despre procesele electorale și la final, după o evaluare, puteți obține un atestat și veți fi inclus în registrul funcționarilor electorali din care ulterior, CEC v-ar putea selecta ca membru al Biroului secției de votare din localitatea în care locuiți sau în una din localitățile din apropiere. În al treilea rând, dacă cu adevărat vă ineteresează soarta țării și doriți să influențați parcursul ei democratic, puteți încuraja colegii, prietenii, cunoscuții din comunitatea în care vă aflați, să se înregistreze prealabil și să participe la alegeri în ziua votării”, a punctat Elena Prohnițchi.

16 septembrie este termenul limită pentru înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și intenționează să participe la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

Pentru a vă înregistra, intrați pe http://inregistrare.cec.md/

Statistica înregistrărilor până la acest moment, o puteți urmări pe siteul: http://inregistrare.cec.md/Statistics

Conform datelor statistice, până astăzi s-au înregistrat peste 52 mii de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Republica Italiană (peste 10 mii), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (circa 8 mii), Federația Rusă (peste 5 800), Germania (peste 5 mii). Menționăm că înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetățenii care se află fizic peste hotare, cât și de cei care se găsesc, la moment, în Republica Moldova, dar intenționează, în ziua votării, să se afle în afara țării.

Scopul Înregistrării Prealabile este de a stabili:

- numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării și la secțiile de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului; - secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective; - de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.


Pub