Cât costă să amenajezi o plajă. Exemplul satului Răscăieți

Pandemia ne-a împiedicat pe majoritatea dintre noi să mergem la mare în această vară și mulți dintre noi au luat cu asalt piscinele sau au căutat plaje pe malul lacurilor, la Nistru și Prut. Din păcate, plajele din Moldova nu oferă confortul pe care-l găsim pe litoralul maritim. Totuși, cu un mic efort, acestea ar putea fi amenajate pentru a fi atractive. În acest context, ne-am propus să vedem cât costă amenajarea unei plaje în localitățile care dispun de lacuri sau se află pe malul râurilor Nistru și Prut. Ca de obicei, prețurile sunt aproximative, acestea vor varia în funcție de când și de unde va fi achiziționat tot echipamentul necesar. Da, știm, vara a trecut, dar un proverb românesc spune că „înțeleptul își face vara sanie și iarna căruță”.

Tot în acest articol vom arăta exemplul unui sat de pe malul râului Nistru, unde primăria locală a aplicat varianta „low-cost” de amenajare a plajei.

Specialiștii în domeniu ne-au explicat că pentru o plajă de 500 metri pătrați, acoperită cu un strat de 10 cm de nisip, vor fi necesare 75 tone de nisip. O tonă de nisip costă în jur de 200 lei. (Dacă satul se află prin apropierea unei cariere, atunci prețul unei tone este de 100-120 lei). „Un strat mai subțire de nisip nu va fi suficient pentru amenajarea unei plaje”, ne-au spus specialiștii. 

În plus, se recomandă instalarea a cel puțin patru mese din lemn cu scaune. Prețul acestora pornește de la 3900 lei. Dacă presupunem că mai vrem să amenajăm și un mic teren de volei, atunci va fi necesar de achiziționat o plasă de volei care va costa 850 lei, dar și doi stâlpi de care va fi agățată aceasta. De obicei, este vorba de două țevi – a câte trei metri lungimea. Prețul acestora este de 120 lei /m. Respectiv, cei doi piloni vor costa 720 lei.

În plus, pentru a amenaja locul agrement vor fi necesare patru mangaluri. Oferta și prețurile la acestea sunt foarte variate. Cel mai simplu costă circa 600 de lei.

Pentru că ținem neapărat la protejarea naturii, pe plajă vor fi amplasate trei tomberoane – pentru plastic, sticlă și deșeuri organice. Prețul acestora variază în funcție de volumul și materialul din care sunt confecționate. De exemplu, prețul unui tomberon cu un volum de  240 l  costă 1000 lei. Și, în final, pentru o plajă modernă va fi necesară și o toaletă portabilă. Prețul unei toalete bio este în jur de 9000 lei.

Nisip pentru o plajă de 500 m.p. ( strat 10 cm)   – 15 000 lei

Masa cu scaune –  3900 lei X 4 – 15 600 lei

2 cabine pentru schimbul hainelor – 4000 lei

Mangaluri – 594 X 4 – 2376

Plasă volei –  850 lei

2 suporturi pentru plasă – 720 lei

Un tomberon  – 1000 lei x3 – 3000 lei

Toaleta bio – 9000 lei

Cost total – 50 546 lei.

Varianta „low-cost” de amenajare a plajei. Studiu de caz s. Răscăieți

Experiența unor sate arată că amenajarea unei plaje poate fi  făcută și cu cheltuieli minime. 

„În primul rând pentru a amenaja un loc de agrement, cum ar fi o plajă, este nevoie de mobilizarea comunității. Nu ne-a costat sume enorme, pentru că ne-am mobilizat”, susține Liudmila Zagoreț, primara satului Răscăieți, Ștefan Vodă, localitate unde în acest an a fost amenajată o plajă pe malul râului Nistru. 

Primara ne-a povestit că primăria a investit doar în materiale strict necesare, restul s-a făcut cu munca voluntarilor. „Am cheltuit bani doar pentru patru mangaluri care costau a câte 650 lei și, două cabine pentru schimbul hainelor – care ne-au costat 4000 lei. În rest, am utilizat materialele ce erau prin împrejurul primăriei. Am găsit două țevi de care nu mai aveam nevoie, niște scândură care era depozitată și își aștepta menirea. Oamenii cu plăcere au participat la lucrările de amenajare”, ne-a povestit primara Liudmila Zagoreț. 

În plus, directorul școlii sportive din Ștefan Vodă a donat primăriei și o plasă pentru volei, iar localnicii au găsit două suporturi pe care au agățat-o. „Astă vară la acest teren, stăteau echipele în rând. De aceea pentru sezonul viitor mai preconizăm să mai amenajăm un teren de volei. De asemenea, avem două mese a câte șase metru fiecare, făcute de băieții din sat. Dar erau supra-solicitate, de aceea vom instala la vară mai multe”, ne-a povestit primara. 

Cât despre nisipul de pe plaja de pe malul Nistrului din satul Răscăieți, se pare că acesta se afla acolo de o perioadă îndelungată și a fost necesară doar curățarea acestuia. „Inundațiile din anul acesta au înnămolit plaja. Un tractor a curățat plaja de mâl și a împrospătat nisipul existent”, a mai spus Liudmila Zagoreț. De asemenea, acolo a fost instalat un tomberon de gunoi, care deja era achiziționat pentru necesitățile satului. 

Astfel, Primăria Răscăieți a alocat bani doar pentru cele patru mangaluri – 2600 lei și cele două cabine pe schimbul hainelor – 4000 lei. Cost total – 6600 lei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.