16 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: 627 cazuri noi de infectare și 15 decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

 Efectele pandemiei? În prima jumătate a anului a crescut minimul de existență

  • Biroul Naţional de Statistică a informat că, în semestrul I 2020, mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 2082,7 lei, fiind în creştere faţă de semestrul I 2019 cu 2,7%. Minimul de existenţă reprezintă volumul minimal de produse şi servicii, necesare pentru satisfacerea cerinţelor primordiale, asigurarea menţinerii sănătăţii şi susţinerea vitalităţii omului. Cea mai mare valoare a minimului de existenţă este estimată pentru populaţia din oraşe mari (mun. Chişinău şi Bălţi) – 2235,6 lei sau cu 9,4% mai mult comparativ cu alte oraşe – 2043,4 lei şi cu 10,1% mai mult comparativ cu mediul rural – 2030,7 lei, Mai multe detalii AICI. 

Universitatea de Medicină a majorat numărul de locuri la specialitățile implicate în lupta cu COVID-19 la studii de rezidențiat

  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a majorat numărul de locuri pentru specialitățile implicate în lupta cu pandemia COVID-19 la studii de rezidențiat. Astfel, s-a majorat numărul locurilor la specilitățile: Anestestezie și terapie intensivă, Boli infecțioase, Radiologie și imagistică medicală.„Pe parcurs, dacă va exista suprasolicitare a domeniului Sănătate publică, va fi reexaminat numărul de locuri în funcție de situația de concurs și de numărul de solicitări ale candidaților la specialitățile epidemiologie, igienă și microbiologie, ținând cont de situația epidemiologică din țară”, se arată într-un mesaj pe Facebook al ministrei Viorica Dumbrăveanu.

Copiii hipoacuzici din Republica Moldova vor primi măști speciale

  • Cu sprijinul Uniunii Europene, copiii hipoacuzici din Republica Moldova vor primi măști speciale, adaptate, astfel încât, să fie vizibilă mimica buzelor. Primul lot de măști a ajuns, săptămâna trecută, la Școala Specială nr.12 din Chişinău. Pentru început, au fost confecționate 3 mii de măşti ce vor fi oferite elevilor, părinților, logopezilor şi profesorilor din instituțiile cu profil special. Măștile au fost confecționate de atelierul EduJoc, care în perioada panemiei a confecționat viziere pentru medici și jucării speciale pentru copii care se tratează de COVID-19.

Peste 900 de asistenți medicali, psihologi și manageri ai instituțiilor de învățământ, instruiți privind prevenirea COVID-19

  • Peste 900 de asistenți medicali, psihologi şcolari și cadre de conducere din instituțiile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial, liceal și profesional tehnic, participă la cursul de instruire privind măsurile de reducere a riscurilor de răspândire a cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou și efectelor acesteia asupra comportamentului și sănătății copiilor. În cadrul instruirii, care se desfășoară în regim online, sunt abordate mai multe subiecte, precum: evaluarea riscurilor de sănătate ale elevilor în contextul crizei pandemice și realizarea măsurilor de reducere a riscurilor de răspândire a cazurilor de infecţie cu COVID-19 în instituțiile de învățământ. Instruirile se vor desfășura în perioada 16-18 septembrie 2020 și urmează să fie instruiți circa 3000 de specialiști.

Peste 20 000 de computere vor fi transmise în școli pentru asigurarea învățământului la distanță

  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va transmite instituțiilor de învățământ cel puțin 20 000 de laptopuri, calculatoare sau tablete până la sfârșitul acestui an. Cea mai mare parte de computere (11 500) vor fi achiziționate prin intermediul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de minister și finanțat de Banca Mondială. Acestea urmează să fi livrate până la sfârșitul anului curent. Guvernul Republicii Moldova a alocat 20 mil. de lei pentru asigurarea desfășurării calitative a procesului educațional în instituțiile de învățământ general, astfel, în școli urmează să ajungă aproximativ 2 500 de laptopuri, până la sfârșitul lunii octombrie. La 1 iulie 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Campania Națională „Donează un computer pentru educație”. În contextul acestei campanii, s-au recepționat 1 136 de computere, laptopuri și tablete.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.