Linkuri accesibilitate

Strategii pentru sprijinirea culturii europene?


Întâlnirea ministerială de la Berlin
Întâlnirea ministerială de la Berlin

O şedinţă de lucru, la Berlin, fără rezultate concrete

Inima Europei bate în cultură”. Această propoziţie patetică a rostit-o secretara de stat pentru cultură, creştin-democrata germană Monika Grütters, cu prilejul unei întâlniri cu miniştrii culturii din opt state europene.

Strategii pentru sprijinirea culturii europene?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00
Link direct

Pe agenda acestei întâlniri de lucru, care a avut loc luni la Berlin, s-au aflat două teme. În primul rând, s-au discutat posibile măsuri pentru sprijinirea culturii europene, afectată de corona-pandemie. În pofida aşteptărilor legate de preşedinţia UE a Germaniei, nu a fost prezentat la Berlin un plan concret în vederea sprijinirii culturii.

Executivul federal a alocat deja în martie 1 miliard de euro în vederea susţinerii sectorulului cultural-artistic naţional. Acest sprijin, bineînţeles, nu are un efect direct asupra celorlalte ţări unionale. (Pachetul integral de redresare a econonomiei germane, afectată de corona, sintetizat într-un document guvernamental, se ridică la 130 de miliarde de euro. Cf. „Cultura în vremuri de restrişte”, RFE, 25.3. 2020). La întâlnirea de la Berlin s-a stabilit că abia la începutul lunii decembrie va avea loc la Bruxelles o reuniune a tuturor miniştrilor culturii. Atunci se va discuta un proiect de finanţare a culturii la nivel european. Această tergiversare demonstrează că, în ciuda cuvintelor frumoase, cultura este copilul vitreg al politicienilor.
Cea de-a doua temă discutată luni la Berlin a fost moştenirea culturală europeană, comună. S-a subliniat necesitatea cizelării unor linii identitare comune. Totodată s-a arătat că evidenţierea moştenirii comune constituie şi o strategie de contracarare a recrudescenţei naţionalismului la nivel european.

Probleme reconsiderării critice a trecutului colonial a fost abordată doar marginal. Asta, cu toate că Monika Grütters a atras atenţia asupra faptului că trecutul colonialist este în continuare „o pată albă în cultura memoriei europene”. Pentru multe ţări occidentale care au fost puteri coloniale, povara acestui trecut, lipsit de glorie, va domina în viitor şi discuţiile privitoare la istoria unor culturi naţionale şi locul lor în cadrul culturii europene. Reconsiderarea colonialismului, a arătat Grütters, va fi o contribuţie la procesul de reconciliere cu oamenii care trăiesc în teritorii ocupate abuziv şi administrate de state străine.

Pandemia a evidenţiat nu numai vulnerabilitatea culturii, ci şi dezinteresul autorităţilor de a acorda atenţia necesară valorilor spirituale şi, mai ales, creatorilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG