Linkuri accesibilitate

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă la solidaritate europeană


Într-un discurs despre „starea Uniunii” de miercuri dimineață, de la Parlamentul European, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a făcut un apel la solidaritate europeană, în vremuri de cumpănă, a vorbit despre importanța domniei legii și luptei împotrivă corupției și despre respectarea drepturilor omului. „Acesta este momentul Europei. Momentul pentru ca Europa să conducă pe drumul de la fragilitate la vitalitate”, a spus șefa executivului comunitar. Din discurs nu au lipsit nici propunerile ambițioase pentru protecția mediului și încurajarea investițiilor în tehnologie digitală.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îndeamnă la solidaritate europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:06 0:00
Link direct

Fosta membră a cabinetului doamnei Merkel, Ursula von der Leyen, nu a ocolit în discursul ei despre starea uniunii subiectele controversate și care, așa cum singură a recunoscut, au divizat țările comunitare până acum. Președinta Comisiei Europene a vorbit pe larg despre nevoia acțiunilor urgente pentru combaterea încălzirii globale și a schimbărilor climatice. Ea a propus ca Uniunea Europeană să își diminueze emisiile de gaze de seră cu cel puțin 55 % față de nivelurile din 1990, pînă în 2030, ajungînd la o descreștere de 40 de procente.

Despre experiența pandemiei de COVID-19 cu care sunt confruntate țările Uniunii, Ursula von der Leyen, a spus că experiența a divizat inițial comunitatea, fiecare țară încercând să se apere singură cum a putut, dar care a devenit apoi, pentru cele 27 de state comunitare, un prilej de a vota împreună impresionantul pachet de stimulente financiare de 750 de miliarde de euro și „redescoperând valoarea a ceea ce ne ține împreună.”

Am transfornat teama și diviziunile dintre țările membre în încrederea în uniunea noastră...

Un subiect important al discursului a fost cel legat de respectarea domniei legii în țările comunitare și a drepturilor omului.
„Încălcări ale statului de drept nu pot fi tolerate”, a spus clar și răspicat doamna von der Leyen, referindu-se, dar fară să le numească, la cîteva țări comunitare.

„Așadar, vreau să fiu limpede: zonele libere LGBTQI sunt zone libere de umanitate și nu au loc în uniunea noastră” ... o critică clară la adresa guvernului de la Varșovia și politicii sale de a îngradi drepturile minorităților sexuale, și a promis că Uniunea vă prezenta în curînd o strategie pentru întărirea și apărarea drepturilor comunității LGBTQI.

În ceea ce privește tentația unor lideri ai unor țări comunitare de a nesocoti domnia legii și de a face eforturi pentru a controla justiția, presa, sistemul de învățamânt, organizațiile neguvernamentale și grupurile care apăra drepturile omului și valorile democratice, Ursula von der Leyen a amintit condițiile din bugetul comunitar 2021-2027.

„Comisia acordă cea mai mare importanță statului de drept și acesta este motivul pentru care ne vom asigura că banii din bugetul nostru și UE din generația următoare sunt protejați împotriva oricărui tip de fraudă, corupție sau conflict de interese. Acest lucru nu este negociabil”, a spus Ursula von der Leyen.

Este drept că detaliile acestei noi scheme nu sunt încă limpezi, cu parlamentul European făcând presiuni să impună condiționări stricte, iar cu Polonia și Ungaria, declarând că le vor respinge prin veto, dacă le afectează direct. Acest subiect vă domina agenda politică a Comisiei Europene în aceasta toamnă.

Președinta Comisiei Europene a vorbit și despre relația cu marile puteri globale, Statele Unite și China. Dacă în ceea ce privește Statele Unite, Von der Leyen a asigurat că indiferent de deciziile de la Casa Albă relația transatlantică vă dăinui și se vă întări, în ceea ce privește China, ea a amintit că, deși statul asiatic este un partener de negociere, este în același timp și un „rival sistemic”.

Ea a amintit abuzurile contra drepturilor omului din China, în Hong Kong, dar și abuzurile contra minorității Uigure din provincia Xinjiang. De altfel, în domeniul drepturilor omului Președinta Comisiei a făcut un argument mai larg care a atins atît situația din China, dar și situația din Belarus sau de cea din Rusia, amintind că este nevoie de o mai mare fermitate în apărarea valorilor europene oriunde pe glob, iar atunci unde abuzurile sunt extinse acestea trebuie rapid sancționate.

„Vreau să o spun tare și clar: Uniunea Europeană este de partea poporului din Belarus. Cu toții am fost emoționați de imensul curaj al celor care se adună pașnic în Piața Independenței sau participă la acțiunile în sprijinul femeilor curajoase. Uniunea Europeană este de partea poporului din BelarusAlegerile (prezidențiale) care i-au adus pe stradă nu au fost nici libere, nici corecte. Și răspunsul brutal al guvernului de atunci a fost rușinos. Poporul din Belarus trebuie să fie liber să decidă propriul viitor pentru el înșuși. Nu sunt piese de pe tabloul de șah al altcuiva”, a menționat președinta Comisiei Europene.

Uniunea Europeană este de partea poporului din Belarus...

Deciziile însă în aceste domenii de politică externă trebuie luate fără întârziere, iar Comisia Europeană a făcut un apel către liderii de stat de a adopta procedura de vot prin majoritate calificată atunci când e vorba de sancțiunile pentru nerespectarea drepturilor omului, renunțând la procedura prin vot în unanimitate.

Nevoia de a adopta această procedură a redevenit stringentă în urma opoziției Ciprului la sancționarea liderilor din Belarus, Cipru dorind că mai întîi UE să adopte sancțiuni împotriva guvernului Turciei și abia apoi împotriva guvernului din Belarus. Ursula von der Leyen a amintit și de problema conductei Nord Stream-2 în contextul otrăvirii liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, spunînd că atitudinea Rusiei este clară și nicio conductă nu vă schimba această atitudine, indicând nevoia de reconsiderare a relațiilor statelor membre cu regimul lui Vlamir Putin.

„Pentru cei care susțin legături mai strânse cu Rusia, spun că otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu un agent chimic avansat nu este un lucru unic. Noi am văzut tiparul în Georgia și în Ucraina, în Siria, la Salisbury (otrăvirea a lui Serghei Skripal și a fiicei sale n.r.), și apoi amestecul în alegeri în întreaga lume. Și acest model nu se schimbă și nici o conductă nu vă schimba acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Nu au lipsit din discursul șefei Comisiei Europene avertismentele legate de creșterea anti-semitismului în Europa și cele legate de Brexit, și de intenția guvernului de la Londra de a nesocoti înțelegerea cu Bruxelles-ul și de a părăsi Uniunea fară vreun accord. „Aceasta este o problema de respectare a legii, de încredere și de bună credință. Încrederea fiind baza oricărui parteneriat puternic”, a spus șefa Comisiei Europene.

XS
SM
MD
LG