Comoditatea pe prim-plan! Cum alegi ușor încălțăminte pentru copilul tău

incaltaminte-pentru-copii (1)

Mulți părinți abordează cu seriozitate și atenție procesul de selectare a încălțămintei pentru copil, lucru care este foarte corect. Chiar dacă 98 % dintre oameni se nasc cu talpa perfect sănătoasă, doar 40 % o mai au așa în maturitate, iar motivul este că în copilărie aceasta se poate deforma foarte ușor. Prin urmare, procurarea unei perechi de pantofi nepotriviți poate influența drastic dezvoltarea tălpii micuțului tău.

Cum se formează talpa copilului?

Odată ce copilul învață să meargă, începe și procesul de formare a bolții. Aceasta răspunde de distribuția uniformă a greutății corpului și asigură absorbția șocurilor. În aceeași perioadă, degetul mare a micuțului încă păstrează o anumită elasticitate și mobilitate în articulații, care dispare treptat.

Per general, până la vârsta de trei ani, copilul nu are talpa așa cum suntem obișnuiți să o vedem – este dreaptă. Chiar dacă bolta deja există, aceasta este acoperită cu o pernă densă din grăsimi, care are rol de a amortizator. Ulterior, de la trei la opt ani, are loc procesul activ de formare a arcului piciorului. Prin urmare, în tot acest timp, de la primii pași ai copilului, până când va merge la școală, trebuie să prevenim orice probabilitate de deformare a tălpii.

Cum alegi corect încălțămintea pentru copil?

Până copilul începe să meargă, încălțămintea poate fi de orice tip, din motiv că aceasta e necesară pentru a asigura căldură, dar și pentru frumusețe. Însă, după cum am menționat, odată ce acesta începe să meargă, subiectul trebuie tratat cu multă atenție. Cel mai mic disconfort poate duce la consecințe nedorite.

Talpă flexibilă reliefată

Este recomandat ca talpa pantofilor pentru copii să fie flexibilă și reliefată, în special partea din față. Aceasta va permite formarea unui mecanism de mers corect, spre deosebire de tălpile rigide care nu asigură amortizarea și stabilitatea piciorului.

Greutatea pantofilor

Greutatea încălțămintei joacă un rol foarte important, deoarece copilul abia își formează unele deprinderi, iar în acest proces, greutatea pantofilor nu ar trebui să fie un impediment. Totodată, o caracteristică a piciorului copilului este transpirația abundentă. Prin urmare, este bine să optezi doar pentru încălțăminte din materiale calitative și cu branțurile detașabile, pentru a le putea usca.

Construcție ergonomică

Spre deosebire de talpa adulților, piciorul copiilor este mult mai îngust în călcâi și plin în partea din față. Plus, la unii micuți poate fi mai gros piciorul în zona oaselor cuneiforme. Astfel, atunci când alegem încălțămintea, trebuie să ne orientăm după particularitățile anatomice ale tălpii. Este bine ca pantofii să fie cu șireturi sau velcro, lucru care va permite reglarea lățimii.

Dacă îți este greu să găsești o pereche de încălțăminte în Chișinău pentru copilul tău, atunci nu ai vizitat magazinul Konfi. Aici vei găsi modelul potrivit micuțului tău, care îi va asigura comoditatea pe tot parcursul zilei, începând cu doar 89 de lei.

Stabilitate în zona călcâiului

Dacă micuțul tău are mai puțin de trei ani, atunci nu este recomandabil ca acesta să poarte încălțăminte care nu fixează piciorul în partea din spate (șlapii sau sandalele cu curea la spate). Problema constă în faptul că acest tip de călcâi la pantofi poate influența dezvoltarea necorespunzătoare a piciorului, provocând deformarea plano valgus sau platfus (picior plat).

Siguranța

În copilărie, organismul este mult mai vulnerabil în fața factorilor nocivi externi, prin urmare e necesar să avem grijă ca aceștia să fie cât mai puțini. Dacă ar fi să vorbim din perspectiva încălțămintei, atunci ar fi bine să optezi pentru pantofi din piele sau materiale textile. Totodată, evită modelele care conțin nichel sau crom în construcția finisajelor și accesoriilor, deoarece acestea pot provoca alergii în contact cu pielea.

Atât timp cât copilul este în formare și abia cunoaște lumea, părintele este responsabil să-i asigure condițiile necesare pentru o bună dezvoltare. Prin urmare, atunci când alegi încălțămintea pentru copil, analizează toți factorii menționați anterior, pentru că atât comoditatea, cât și sănătatea sunt importante.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente