‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticolePrețurile oferite producătorilor autohtoni pentru strugurii de masă

Prețurile oferite producătorilor autohtoni pentru strugurii de masă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Seceta și grindina care au marcat acest sezon agricol au afectat esențial și plantațiile de viță de vie din țară. Astfel, în lipsa irigării și sistemelor de protecție antigrindină, mai mulți producători declară recolte cu minim 30% mai scăzute.

Recoltele mai mici ar trebui să dicteze prețuri mai mari oferite producătorilor. În condițiile în care o bună parte din strugurii de masă ajung pe piețele externe, am decis să solicităm comentariul exportatorilor și asociațiilor de profil pentru a afla care sunt tendințele.

„Producătorii din sudul țării deja recoltează soiul de struguri Moldova – cel mai popular la noi. Recolta din acest an este mai mică, dar și de calitate mai proastă. Să vorbim despre tendințele pieței este prematur, abia peste circa o săptămână vom cunoaște situația reală. Producătorii recoltează și vând pentru export strugurii direct din câmp, prețul oferit acestora este de circa 7-10 lei/kg, în dependență de calitate”, a menționat pentru Agrobiznes Ion Sula, președintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de struguri de Masă din Costeşti.

La moment, piețele pe care sunt exportați strugurii moldovenești sunt Polonia, România, Federația Rusă și Belarus.

Spre regret, o parte din strugurii recoltați de viticultori nu pot fi vânduți pentru consum în stare proaspătă din cauza calității. Astfel, aceștia vor fi livați fabricilor de procesare.

Totodată, potrivit exportatorilor, producătorii de struguri ce au recolte de calitate în acest sezon solicită un preț de circa 12-13 lei per kilogram, iar acest lucru ne face mai puțin competitivi pe piețele externe.

„Pe piața externă, avem concurență foarte mare din partea Macedoniei, unde peste 50 la sută din producători au instalat sistemul Pergola. Plus, aceștia comercializează cu 55-60 cenți kilogramul de struguri împachetați, iar calibrul este de +22mm. Respectiv, este destul de greu să facem față acestora. Cred că, până în luna decembrie nu putem face față acestei concurențe. La moment, exportăm în Polonia și Țările Baltice. Dacă e să luăm în calcul și alte cheltuieli legate de păstrare, ambalare, spre regret, nu suntem competitivi. Ca producător și exportator consider că nu vor fi majorări de preț care ne-ar permite să compensăm pierderile înregistrate în acest sezon”, ne-a spus Ștefan Bîtlan, exportator de struguri.

Vom reveni peste o săptămână cu detalii despre modificările de preț. Iar pentru a discuta cu mai mulți producători din sector vă recomandăm să deveniți membru al grupului nostru pe Viber Agrobiznes Viticultura, disponibil pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›