image
Sursa foto: foto simbol

Laboratoarele ANSP au primit o donație din partea Elveției, care le va permite să dubleze numărul de probe efectuate

Elveția continuă să susțină Republica Moldova în situația de criză pandemică. Cele trei laboratoare regionale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Bălți, Chișinău și Cahul au fost dotate cu echipamente și consumabile pentru continuarea și extinderea activităților de diagnostic a cazurilor de COVID-19, din sursele proiectului „Viață Sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elveției Tropical și de Sănătate Publică.

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, cele trei laboratoare au beneficiat de o donație sub formă de echpamente medicale în sumă de 840 mii de lei moldovenești.

„Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale este recunoscător pentru donațiile pe care le-a făcut Elveția, în special pentru fortificarea capacității de laborator. În timpul pandemiei de COVID-10, cel mai important lucru s-a dovedit a fi solidaritatea între țări ”, a menționat Constantin Rîmiș, secretar de stat la Minsiterul Sănătății.

Potrivit specialiștilor ANSP, echipamentele auxiliare, consumabilele donate vor dubla numărul de probe până la 800 de probe zilnic în laboratorului central din Chișinău și câte 300 de probe zilnic în fiecare dintre laboratoarele din Bălți și Cahul.

„Noile echipamente vor crește capacitatea de diagnostic de laborator. Vorbesc despre centrifugele care au o putere mult mai înaltă de centrifugare, vortexurile pentru agitarea mixurilor în cadrul etapei de extrage a acizilor nucleici și acele centrifugi care erau lipsă în laborator”,a declarat Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică, ANSP.

Elveția este printre cei mai mari donatori bilaterali de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: