Ministerul Educației va transmite peste 20 000 de calculatoare, laptopuri și tablete în școli pentru asigurarea învățământului la distanță

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va transmite instituţiilor de învăţământ cel puţin 20 000 de laptopuri, calculatoare sau tablete până la sfârşitul acestui an. Datele au fost prezentate de către Igor Şarov, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în cadrul briefingului de astăzi.

Foto: Ministerul Educației

„Dacă e să analizăm investiţiile în echipamentele electronice: computere, laptopuri, tablete în ultimii 20 de ani, atunci vom observa că ele sunt minime în raport cu mega-solicitările pe care le avem la moment. În acest an, vom face o investiţie fără precedent.”- a precizat ministrul.

Pe parcursul anului 2020, din bugetul Administraţiei Publice Locale şi al instituţiilor de învăţământ au fost achiziţionate 2.216 unităţi de tehnică de calcul.

Cea mai mare parte de computere (11.500) vor fi achiziţionate prin intermediul Proiectului „Reforma Învăţământului în Moldova” gestionat de minister şi finanţat de Banca Mondială. Acestea urmează să fi livrate până la sfârşitul anului curent.

Guvernul Republicii Moldova a alocat 20 mln. de lei pentru asigurarea desfăşurării calitative a procesului educaţional în instituţiile de învăţământ general, astfel, în şcoli urmează să ajungă aproximativ 2500 de laptopuri, până la sfârşitul lunii octombrie.

La 1 iulie 2020, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a lansat Campania Na-ţională „Donează un computer pentru educaţie”. În contextul acestei campanii, s-au recepţionat 1136 de computere, laptopuri şi tablete.

În cadrul briefingului, Igor Şarov a mai subliniat că ministerul va depune în con-tinuare efortul necesar pentru a acoperi lipsurile de echipament electronic în toate instituţiile de învăţământ din ţară, campania „Donează un computer pentru edu-caţie” fiind încă în desfăşurare.

La moment, instituţiile de învăţământ primar şi secundar general sunt dotate cu 38.059 tehnică de calcul (computere/laptopuri/tablete), dintre care 32.098 sunt utilizate în scopuri educaţionale.


Pub