Principală  —  IMPORTANTE   —   În urma articolului realizat de…

În urma articolului realizat de ZdG privind beneficiile pe care le au unii pușcăriași fiind după gratii, ANP inițiază o anchetă de serviciu

După ce Ziarul de Gardă a publicat marți, 15 septembrie, Viața „nevăzută” pe care o duc unii pușcăriași din R. Moldova: alcool, mese copioase, telefoane și femei, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că s-a autosesizar și va iniția o anchetă de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor și abaterilor ce au fost prezentate în articol.

Potrivit unui comunicat emis de ANP, atât direcțiile specializate, cât și angajații penitenciarelor desfășoară permanent, în mod planificat și/sau inopinat acțiuni de regim specifice pentru contracararea pătrunderii sau folosirii oricăror obiecte și substanțe interzise în locurile de detenție, cu documentarea corespunzătoare și sesizarea organelor de urmărire penală.

Administrația Națională a Penitenciarelor nu tolerează relațiile neregulamentare, pătrunderea și păstrarea în locurile de detenţie a substanțelor și obiectelor interzise și, respectiv, își manifestă deschiderea pentru recepționarea informațiilor din partea cetățenilor, societății civile sau instituțiilor media pentru a fi documentate și transmise organelor competente.

Concomitent, pentru formarea obiectivă a opiniei publice, considerăm imperios necesar solicitarea prealabilă a poziției oficiale a instituției vizate, față de eventualele nereguli imputate. Acest fapt va contribui la evitarea mediatizării informațiilor neveridice sau neactuale, ce au doar scopul denigrării imaginii instituționale și a angajaților acesteia, menționează Serviciul de presă al instituției penitenciare.

Unii deținuți din penitenciarele din R. Moldova dispun din belșug de băuturi alcoolice, au telefoane mobile performante, televizoare și alte aparate electrocasnice moderne. În unele poze, în posesia cărora a intrat ZdG, deținuții apar în jurul unor mese pline cu bucate și băuturi tari, fiind în compania unor femei.

Privilegiile de care se bucură unii deținuți rezultă din fotografiile pe care le-am primit pe adresa redacției după ce, în ultimele luni, ZdG a publicat o serie de articole despre neregulile admise de către Serghei Demcenco, director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.