13:55:38 25.04.2024
Stiri

Detalii de la întâlnirea Putin-Lukașenko de la Soci: Un credit de un miliard şi jumătate de dolari acordat de către Moscova, retragerea de la frontiera cu Belarus a trupelor ruse şi modificarea Constituţiei de la Minsk. Ce spune Tihanovskaya

Actualitate 15.09.2020 09:33 Vizualizări1198 Autor: Ziarul National
Detalii de la întâlnirea Putin-Lukașenko de la Soci: Un credit de un miliard şi jumătate de dolari acordat de către Moscova, retragerea de la frontiera cu Belarus a trupelor ruse şi modificarea Constituţiei de la Minsk. Ce spune Tihanovskaya TUT.by


Preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul belarus Aleksandr Lukaşenko au convenit că Moscova poate retrage de la frontiera cu Belarus trupele ruse care ar fi trebuit să servească drept forţă de poliţie de rezervă în cazul în care protestele ar fi devenit violente, relatează luni agenţia rus TASS, citând un purtător de cuvânt al Kremlinului, potrivit Reuters.

Cei doi lideri s-au întâlnit în staţiunea rusă Soci, într-un moment în care Lukaşenko se confruntă cu proteste de amploare în ţară după alegerile prezidenţiale de la 9 august, despre care opoziţia susţine că au fost fraudate.

„Un rezultat important al convorbirilor celor doi preşedinţi de la Soci este acordul ca Rusia să înlăture unităţile de rezervă de poliţişti şi ale gărzii naţionale care au fost desfăşurate în apropierea frontierei Rusia-Belarus, iar oamenii au fost trimişi în bazele lor permanente", a spus Dmitri Peskov.

În acelaşi timp, liderul belarus a confirmat în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin că vrea să modifice Constituţia, a precizat Peskov.

„Lukaşenko şi-a confirmat intenţia de a aduce modificări Constituţiei", a spus purtătorul de cuvânt după întâlnirea de peste 4 ore a celor doi preşedinţi de la Soci.

Amănuntele acestei revizuiri a constituţiei, susţinute de Moscova şi deja evocată de Lukaşenko, rămân vagi. Preşedintele belarus a spus la sfârşitul lui august că „specialişti" lucrează la această reformă, care va fi apoi supusă unui "referendum".

Peskov a confirmat că Moscova va acorda un credit de un miliard şi jumătate de dolari Belarusului, ale cărui dificultăţi economice au fost amplificate de criza coronavirusului.

În pofida mişcării de protest inedite care zguduie Belarus de la începutul lui august, Lukaşenko rămâne „preşedintele legitim al ţării şi interlocutorul lui Vladimir Putin", a spus Peskov.

Întâlnirea cu Putin este prima a lui Lukaşenko cu un lider străin de la începutul protestelor împotriva realegerii sale, transmite agerpres.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat „convins” că omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, va putea să rezolve criza politică din Belarus şi şi-a exprimat sprijinul în favoarea unei reforme constituţionale, ca modalitate de soluţionare a crizei în fosta republică sovietică, respingând orice ingerinţă externă în afacerile din Belarus, potrivit AFP şi EFE.

„Ştim de propunerea dumneavoastră de a începe să lucraţi la o Constituţie. Cred că este logic, oportun şi practic”, a spus Putin la începutul întâlnirii lor la reşedinţa prezidenţială din staţiunea Soci de pe litoralul rus al Mării Negre.

El a subliniat că Rusia consideră Belarus drept un aliat foarte apropiat.

„Ne-am înţeles că Rusia va acorda Belarus în acest moment dificil un împrumut de stat de 1,5 miliarde de dolari şi o vom face. În prezent, din câte ştiu, miniştrii noştri de finanţe lucrează la această problemă”, a afirmat preşedintele rus.

La rândul său, Lukaşenko le-a mulţumit lui Putin şi poporului rus pentru sprijinul acordat atunci când au izbucnit protestele în masă la Minsk şi alte oraşe din ţară.

„Aţi acţionat într-un mod foarte decent. Prietenii la nevoie se cunosc”, a spus el. Lukaşenko, care a criticat tentativele ruseşti de destabilizare a situaţiei din ţara sa de-a lungul întregii campanii electorale, a spus că „şi-a învăţat lecţia”.

El a denunţat că, la 15 km de graniţa belarusă, SUA au desfăşurat trupe şi tancuri, ceea ce a determinat Minskul să-şi mobilizeze armata în regiunea Grodno, la graniţa cu Lituania şi Polonia.

Din acest motiv, Lukaşenko consideră necesar ca Moscova şi Minskul să-şi pregătească armatele pentru a „contracara” o eventuală agresiune străină.

Una din figurile de prim-plan ale opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaya, contracandidata lui Lukaşenko din partea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 9 august, l-a avertizat luni pe Putin că acordurile semnate cu Lukaşenko nu vor avea nicio valoare legală.

„Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim”, a insistat ea într-o declaraţie transmisă de la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a fost forţată să se refugieze după alegerile prezidenţiale. „Îmi pare foarte rău că aţi decis să dialogaţi cu un uzurpator şi nu cu poporul din Belarus”, mai subliniază ea în declaraţie.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md