Linkuri accesibilitate

Departamentul de Stat al SUA critică corupția din Bulgaria


Protestele din Bulgaria, 10 septembrie 2020
Protestele din Bulgaria, 10 septembrie 2020

Un raport al Departamentului de stat american pentru climatul investițional în Bulgaria atrage atenția asupra „corupției endemice, îndeosebi în proiectele mari de infrastructură și în energetică”. Investitorii străini sunt îngrijorați pentru supremația legii și nerespectarea unor angajamente.

Departamentul de Stat al SUA critică corupția din Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:48 0:00

Aprecierile negative ce se conțin în ultimul raport al Departamentului de Stat coincid cu criticile formulate săptămâna trecută de Asociația capitalului industrial. Opoziția a mai enumerat cazuri concrete de corupție în proiecte de infrastructură și în energetică – sectoarele gazelor și a energeticii nucleare, în care guvernul Borisov colaborează în primul rând cu Rusia.

Într-o declarație fără precedent, Asociația capitalului industrial a menționat corupția, politizarea achizițiilor publice, intimidarea și furtul de companii cu ajutorul unor instituții. Lipsa statului de drept și de garanții pentru proprietatea privată se numără printre factorii ce stau la baza retragerii din țară a capitalului și a forței de muncă.

Corupția, politizarea achizițiilor publice, intimidarea și furtul de companii cu ajutorul unor instituții...

În raportul Departamentului de stat se arată că investitorii străini sunt nemulțumiți de instabilitatea legislației și ineficacitatea sistemului judiciar.

La începutul anului au apărut probleme legate de angajamentul guvernului Borisov de a respecta acorduri semnate în urmă cu ani de zile. Două companii americane au fost nevoite să înceapă tratative în vederea modificării unor acorduri de investiții.

O altă companie americană care încearcă să pătrundă pe piața energetică în concurență directă cu companii din Rusia care au poziții de monopol, se confruntă cu piedici de ordin administrativ.

Corupția, supremația legii, modificările frecvente ale legislatiei și problemele în activitatea tribunalelor reprezintă principalele probleme în fața investitorilor străini.

Bulgaria continuă să fie atragatoare cu cea mai ieftina forța de muncă în cadrul Uniunii europene și taxele corporative asupra veniturilor competitive. Creșterea salariilor cu un ritm mai mare de cel al productivității muncii însă erodează treptat aceste avantaje.

Pandemia de Covid-19 a afectat mai multe sectoare ale economiei bulgare, constată autorii raportului...

Industria specializată în fabricarea de subansamble și piese de automobile a suferit de pe urmă întreruperii livrărilor. Grav afectate de criza sunt turismul, transportul, logistica și aviația. Sectorul IT însă se dezvoltă într-un mod stabil fiind atrase mari companii americane și europene.

Intrarea Bulgariei în mecanismul ERM2 este un pas în direcția cea bună, se arată în raportul Departamentului de Stat.

XS
SM
MD
LG