Ce trebuie să faci și unde să te adresezi dacă ai rămas fără cazare la cămin în România

119042581_2719529788366687_885623940833009026_o
Foto: facebook

De curând, pe rețelele de socializare s-a făcut observat faptul că tot mai mulți elevi sau studenți basarabeni care pleacă la studii în România se plâng că riscă să rămână fără cămin.

De ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie să facă tinerii, am încercat să aflăm de la Liuba Eremia, președinta Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.

Până la ora aceasta, aproximativ 200 de elevi s-au confruntat cu problema cazării, dintre care 75 au contactat Federația Tinerilor Români de Pretutindeni pentru că au fost obligați să se autoizoleze, ceea ce nu corespunde regulilor de intrare/ședere pe teritoriul României. După ce a intervenit președinta federației menționate, aceștia au fost scoși din autoizolare. De asemenea, ea menționează că cele mai multe probleme cu care se confruntă tinerii sunt la București, Iași și Târgu Mureș.

Liuba ne-a relatat că anul acesta, fiind unul pandemic și evident foarte dificil, a scos în evidență problemele existente deja în sistemul administrativ în ceea ce privește educația. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării din România a venit cu o recomandare către toate instituțiile de învățământ, atât pentru ciclul preuniversitar, cât și pentru cel universitar în privința desfășurării orelor/cursurilor, și anume cele trei scenarii posibile pe care instituțiile de învățământ le pot adopta:
# fizic;
# hibrid (o parte a orelor să se desfășoare online, o parte fizic, adaptabil pentru fiecare instituție în parte);
# online.

Astfel, dacă instituția a optat pentru scenariul trei, adică online, atunci nici căminele nu se deschid și aproape nimeni nu se poate caza.

„Problema apare dacă instituția alege scenariul hibrid, ne spune Liuba, deoarece nu au criterii clare de acordare a cazării.”

Căminele unor instituții au cazat studenți în funcție de gen și au deschis cămin doar pentru fete, ceea ce este o încălcare foarte gravă pe bază de discriminare. Alții însă au ales să-i cazeze doar pe cei care au laboratoare, iar cei de la profile umano-teoretice au rămas să studieze online.

„Din păcate, există și instituții care nu vor să accepte basarabeni, menționând faptul că venim din zona roșie”, a mai specificat cu regret Liuba Eremia.

Ce trebuie să facă elevii/studenții în acest caz?

Elevii și studenții care se confruntă cu probleme la cazare, deși instituția lor nu învață în regim online, se pot adresa către Federația Tinerilor Români de Pretutindeni, deoarece aici se colectează toate problemele cu care se confruntă tinerii, informații care mai apoi sunt expediate către Ministerul Educației pentru a fi soluționate.

„Sau pot apela la inspectoratele județene, deoarece ei sunt în strânsă legătură cu ministerele”, mai sugerează Liuba, președinta Federației Tinerilor Români de Pretutindeni.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente