Expert român, despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova: „Acest vot este decisiv pentru soarta ţării în următorii ani”

Anticoruptie.md
15/09/2020
Foto: libertatea.ro

Expertul român, Sorin Ioniță, președintele organizației Expert Forum din România, susține că scrutinul din noiembrie de la Chişinău va fi unul decisiv pentru soarta Republicii Moldova în următorii ani, „care are de optat între Vest şi Est, probabil prin aceleaşi două figuri care au concurat şi în 2016: Maia Sandu şi Igor Dodon”. Ioniță subliniază că investiția rusească în Igor Dodon, conturată pe fundalul secetei extreme din ultima perioadă, ar putea fi contrabalansată de ajutorul Guvernului român, eficient şi vizibil, printr-o livrare de combustibil derulată prin cele două companii româneşti deja prezente pe piața din Republica Moldova.

„Tensiunea creşte la Chișinău, iar investiţia rusească în Dodon e vizibilă, mai ales în contextul tulburărilor în regiune (din perspectiva Kremlinului) generate de protestele din Belarus”, menționează expertul român într-un comentariu pentru Libertatea.ro.

Ioniță subliniază că un subiect sensibil în ultima perioadă este situaţia din agricultură. „Seceta extremă a lovit regiunea. În special în sudul republicii au fost loviți de secetă, pentru că au cele mai puţine mijloace de a atenua impactul dezastrului. Acolo nu există fondurile masive pentru despăgubiri care se acordă în UE, iar bugetul de stat e mult mai sărac decât al nostru. Chiar să vrea, guvernul de la Chişinău n-are de unde scoate ajutoare, dovadă că şi indexările electorale de pensii de 20%, promise foarte ferm de Dodon, s-au transformat în măriri jenante de 1%. Toată vara au avut loc proteste ale fermierilor, care au organizat marşuri spre capitală sau blocări de drumuri pentru a-şi semnala problema. Guvernul a răspuns prost şi stângaci, pe de-o parte pentru că nu are bani, iar pe de alta, pentru că ăsta-i reflexul oricărui partid post-comunist sovietic când e confruntat cu mişcări reale şi spontane.”

Pe de altă parte, spune expertul român, „Igor Dodon face acum singurul lucru pe care îl ştie: apelează la Moscova pentru ajutor. Mai precis, a anunţat că discută cu guvernul rus o livrare de 40.000-50.000 de tone motorină pentru utilajele agricultorilor, în condiţii neprecizate, care să ajungă la oameni încă din septembrie. Necazul e că genul ăsta de ajutoare de la Moscova au prostul obicei să se împotmolească pe parcurs, în punctele de suspensie din contracte – vezi celebrul împrumut bugetar avantajos de 200 de milioane de euro, care n-a mai fost. E foarte probabil să se întâmple la fel şi acum cu motorina rusească”. 

Expertul român spune că în aceste condiții Guvernul român ar putea ajuta agricultorii din Republica Moldova. „Guvernului român i-ar fi simplu să intervină repede, eficient şi vizibil în sprijinul fermierilor moldoveni, printr-o livrare de combustibil derulată prin cele două companii româneşti deja prezente în piaţă peste Prut: Rompetrol şi Petrom. Nici măcar nu trebuie mutate mari cantităţi de motorină din loc. E suficient ca cele două companii să livreze către agricultorii basarabeni combustibil prin benzinăriile existente, cu plata amânată o perioadă, iar guvernul român să acopere cu o garanţie de stat acest credit furnizor.

Avantajul dublu ar fi că s-ar susţine astfel şi piaţa unor businessuri româneşti, dacă guvernul tot a pornit pe calea de a presăra „helicopter money” în tot felul de sectoare lovite de criză, ca ultima vreme. Sumele angajate ar fi relativ mici, de câteva zeci de milioane, şi ar genera avantajul major de a proiecta o imagine a României care face lucruri concrete şi rezolvă probleme, spre deosebire de Rusia, care vorbeşte mult şi nu rezolvă niciuna”, mai punctează expertul.

Anticoruptie.md
15/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii