‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 22 aprilie, 2024
13.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFOTO: De ce este important să respecți asolamentul în cultura de floarea soarelui

FOTO: De ce este important să respecți asolamentul în cultura de floarea soarelui

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Floarea soarelui este una dintre culturile în cazul căreia nerespectarea asolamentului duce la urmări grave. Pe lângă dezechilibrul de nutrienți din sol și dezvoltarea bolilor provocate de cultivarea florii soarelui o dată la 2-3 ani pe același teren, una dintre problemele importante este samurasla.

Samurasla consumă nutrienții destinați culturii, dar și reduce calitatea recoltei – calatidiile la samuraslă înfloresc și se coc neuniform, ceea ce duce la obținerea semințelor la recoltare cu un grad diferit de umiditate.

Samurasla afectează recolta în proporție de 10-15%

Diminuarea recoltei produse de samuraslă este de circa 10-15%, ceea ce ar însemna, mai ales în condițiile acestui an, o pierdere destul de importantă economic.

Am solicitat comentariul specialistului Sergiu Railean, Promotor Corteva pentru Zona de Nord-Vest a țării.

„În dependență de raportul procentual de semințe rămase din cultura anterioară, samurasla duce la diminuarea cu circa 10-15% a recoltei. Spre exemplu, la o recoltă de 3 tone de floarea soarelui, ar fi 250-350 de kilograme. Calatidiile de samuraslă cedează foarte greu apa, se coc neuniform și pot majora umiditatea în semințele recoltate cu 1-3%”, explică Sergiu Railean.

Specialistul recomandă respectarea asolamentului, ceea ce ar însemna, în mod ideal, revenirea florii soarelui pe același câmp o dată la 6 ani.

Diminuarea impactului prin schimbarea tehnologiei

„Spre regret, sunt destul de mulți fermieri care cultivă floarea soarelui o dată la 3 ani sau chiar peste un an pe același câmp. Problema devine și mai gravă dacă acesta utilizează aceeași tehnologie. Spre exemplu, dacă este utilizată peste un an la floarea soarelui tehnologia Clearfield, erbicidul aplicat nu poate combate samurasla, deoarece are rezistență genetică. În acest caz, impactul ar putea fi diminuat prin utilizarea unei alte tehnologii, cum ar fi Express”.

O altă problemă ce contribuie la mărirea impactului samuraslei în următorii ani sunt și produsele de calitate proastă aplicate la floarea soarelui de unii fermieri.

„Chiar dacă inițial pare că cumpărând un produs ieftin fermierul își va reduce cheltuielile, în realitate lucrurile stau altfel. Spre exemplu, dacă și sunt economisiți pentru un hectar circa 10 euro, alegând un produs a cărui calitate provoacă semne de întrebare, acesta nu asigură o combatere eficientă a problemei, respectiv, pierderile de recoltă per hectar ajung a fi de peste 50 de euro în unele cazuri. De aceea, este foarte important să respectăm tehnologia de creștere pentru a avea rezultate bune”.

‹ adv ›

O altă problemă cu care se pot confrunta fermierii cultivând floarea soarelui fără a respecta asolamentul este lupoaia, însă pe piață sunt mai mulți hibrizi cu rezistență sporită la acest parazit.

„Hibrizii Pioneer sunt rezistenți până la rasa a 8-a (rasa G) de lupoaie, iar asemenea rase agresive nu avem înregistrate în țară. Totuși, indiferent de hibrid este foarte important să respectăm tehnologia, să realizăm lucrările la timp și corect, să alegem hibrizii potriviți pentru fiecare zonă, iar toate acestea, în ansamblu, asigură rezultate bune, fie și în condiții dificile”, a conchis Sergiu Railean.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›