(video) Peter Michalko, la 3 ani de mandat în Republica Moldova: „În ultimii 10 ani, UE a oferit 1 miliard de euro pentru proiecte în diferite domenii”

În cadrul întâlnirii „Dialoguri Europene” cu ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a adus în discuție mai multe subiecte ce vizează acțiunile de cooperare, condiționalitățille, reușitele UE în țara noastră , dar și a precizat domeniile la care Republica Moldova eate codașă, și anume, în investigarea fraudei bancare și tragerea la răspundere a persoanelor implicate, dar și în domeniul realizării reformei justiției. Întrevederea a avut loc cu ocazia celor trei ani de mandat ai lui Peter Michalko în Republica Moldova.

Foto: https://regtrends.com/

Potrivit ambasadorului UE la Chișinău, beneficiarul final al realizării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova rămâne a fi cetățeanul.

„Am posibilitatea de a promova aceste obiective stabilite împreună UE-Republica Moldova. Este foarte important să informăm despre poziția noastră, despre planurile noastre mai departe, mai ales că în relația noastră sunt obiective importante de a ajuta oamenii, iar asta să se simtă, pentru că cetățenii sunt beneficiarii finali ai acestei cooperări”, a declarat ambasadorul UE în țara noastră.

Michalko susține că acest an a fost unul cu provocări din cauza coronaviruslui, dar UE a reușit să se mobilizeze și să aducă Republicii Moldova un suport considerabil.

„Noi am început să căutăm toate posibilitățile de a ajuta Republica Moldova cu materiale pentru medici, dar și ajutor pentru revitalizarea economiei. Am datele despre asistența UE pentru R. Moldova. Noi vom continua să oferim asistență în dependență de reformele realizate. Vom dezvolta programe noi pentru dezvoltarea localităților. Vom continua susținerea mass-mediei libere și corecte, pentru că e un aspect important într-o țară democratică. Mîine este ziua internațională a democrației, de aceea, acesta este un prilej de a readuce aminte despre principiile UE.”

Potrivit Excelenței Sale, în ultimii 10 ani, UE a investit în proiectele din Republica Moldova un miliard de euro.

„În ultimii 10 ani, UE a oferit 1 miliard de euro pentru proiecte în diferite domenii. Prin proiectul digital realizat, vrem ca oamenii să aibă informații din prima sursă despre activitățile UE în Republica Moldova. Continuăm cu programe în domeniul eficienței enegetice, în ceea ce privește școlile. În 2 luni vom face progres cu 18 proiecte mai mari spre susținerea școlilor”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, ambasadorul UE în Republica Moldova a reiterat faptul că cele mai mari probleme ale țării noastre rămân a fi investigarea fraudei bancare și lipsa evoluției în realizarea reformei justiției.

Întreaga întrevedere urmăriți pe UNIMEDIA:


Pub