Nagacevschi despre cazul fostului director SIS: Pentru mine este o surpriză că cel puțin hotărârea nu a fost făcută publică. În toată cariera mea de avocat nu am cunoscut așa ceva

Ministrul de Justiție Fadei Nagacevschi a declarat că în toată cariera sa de avocat nu a cunoscut cazuri în care nu au fost pronunțate hotătârile publice, referindu-se la cazul fostului director SIS, Vasile Botnari. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe azi, de la TVR.

Foto: UNIMEDIA

„Pe mine mă interesează fenomenul, nu cazul concret, dar prin prisma fenomenului. Cetățeni RM pierd încrederea în justiție în condițiile în care se întâmplă examinarea secretă a unor cazuri, nu se pronunță public anumite decizii. Pentru mine este o surpriză că cazul, cel puțin hotărârea nu a fost făcută publică, eventual prin depersonalizarea acestei hotărâri.

În același timp, o a doua întrebare. Nu este clar de ce victimele nu au fost recunpscute ca părți vătămate, în cadrul procesului, dar acestea sunt aparențe pe care eu nu pot acum să le comentez fără să cunosc esența speței, fără să cunosc materialele cazului. Faptul că s-au achitat prejudiciile, e bine, înțeleg, este o formulă de reabilitare, dar inclusiv procesul final o a doua latură care de asemenea trebuia să fie examinată în așa fel încât cetățeanul RM să nu-i apară dubii că procesul urmărește o anumită sau altă finalitate, ci scopul este de a stabili adevărul și de a fi trase la răspundere anume persoanele care se fac vinovate de acest caz neplăcut care ne-a adus faima înafara RM, dar și în interiorul țării am pierdut din credibilitate.

O să vă spun ca un avocat. Asemenea precedente nu cunosc, în calitate de avocat, nu cunosc cazuri în care nu au fost pronunțate hotărâri publice. Eu nu vreau să ghicesc cui îi convine, nu știu care sunt detaliile, mă axez pe aparențe datorită faptului că cunosc detaliile și nu vreau cumva induc impresia că eu aș pune presiune pe procurori, judecători. Asta este speța lor, care ei trebuie să se clarifice și noi așteptăm răspuns de la organul de urmărire penală și de la instanțele de judecată, ne trebuie claritate pe acest caz”, a declarat Fadei.

Amintim că fostul şef SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat în dosarul de expulzare a profesorilor turci. Potrivit procurorului general, Botnari a achitat 125 de mii de euro pagube materiale profesorilor


Pub