14 septembrie 2020. COVID-19, PE SCURT: Încă o medică a decedat. În total, 33 lucrători medicali au decedat de Covid

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

Chișinău: 216 cazuri de COVID-19, înregistrate în școli și 35 – în grădinițe

  • În instituțiile de învățământ general s-au înregistrat 216 cazuri active de îmbolnăvire cu COVID-19, iar în instituțiile de învățământ preșcolar s-au înregistrat 35 de cazuri. Anunțul a fost făcut de primarul de Chișinău Ion Ceban pe contul său de Facebook. Edilul a recunoscut că „ avem o tendință de creștere a cazurilor de boală în rândul elevilor și profesorilor din municipiul Chișinău”. Potrivit lui, directorii instituțiilor de învățământ creează în continuare toate condițiile și asigură funcționalitatea instituțiilor de învățământ în situații de carantină cu respectarea condițiilor igienico-sanitare. El a lansat un îndemn ca profesorii, elevii şi părinţii să respecte măsurile de protecție pentru organizarea procesului educațional în contextul epidemiologic:

54 de state pe lista țărilor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea în Republica Moldova

  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova. Lista, care include 54 de state, intră în vigoare din 14 septembrie. Astfel, persoanele care intră pe teritoriul Republicii Moldova din statele din „zona roșie” vor trebui să completeze în mod obligatoriul fișa epidemiologică.  Indicatorul pentru includerea în listă a statelor pentru care se impune regimul de autorizolare la intrarea persoanelor în Republica Moldova reprezintă incidența cazurilor de infecție cu COVID-19 mai mare sau egal cu 50 de cazuri la 100.000 populație. Lista statelor poate fi văzută AICI.

Condiții deplorabile la spitalul din Tiraspol, unde sunt tratați bolnavii cu COVID-19

  • Un tânăr, al cărui tată a decedat din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 la Spitalul din Tiraspol, a postat pe Facebook imagini care arată condiții deplorabile din incinta instituției medicale. Blocul sanitar vechi cu robinete ruginite, ușa din salon stricată, „ Autoritățile locale au găsit o bani pentru parc, dar spitalul de boli infecțioase este destinată persoanelor cu sănătate bună. Ai supraviețuit – niciun Covid nu te va lua!… Se pare că așa a murit tatăl meu duminică, 6 iulie! Pur și simplu nu era nimeni care să se apropie de om”, a scris Denis Lukin.

Undă verde la organizarea nunților și cumetriilor

  • Comisia Națională Extraordinară pentru sănătate publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până la 30 septembrie. Totodată, a fost eliminată restricția privind organizarea nunților și cumetriilor. Aceste evenimente se permit cu condiția participării unui număr mai mic de 50 de persoane. De asemenea, s-a permis organizarea reuniunilor în grup (nu mai mult de 50 de persoane).  Persoanele care revin în Republica Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, vor completa fișa epidemiologică și vor sta 14 zile în regim de autoizolare.  Părinții, sau reprezentantul legal care-și vor însoți elevul/studentul în scopul desfășurării studiilor, nu vor sta în autoizolare. A fost exclusă interdicția de părăsire a teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în autoizolare.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.