O țară și-ar putea schimba denumirea oficială în „Aotearoa” care înseamnă „Țara norului alb”. Despre ce stat este vorba

Noua-Zeelanda-1024×683
Foto: ultima-ora.ro

Partidul Maori din Noua Zeelandă vrea ca numele oficial al țării să fie schimbat în „Aotearoa”, pentru a face mai vizibilă în viața publică limba indigenilor, transmite AGERPRES.

Același partid mai propune ca Wellington, capitala țării, să devină Te Whanganui-a-Tara, iar Christchurch, Otautahi.

Propunerea a fost anunțată în perspectiva alegerilor parlamentare de pe 17 octombrie.

„Este inacceptabil că numai 3 % dintre locuitorii țării îi pot vorbi limba oficială”, a declarat Rawiri Waititi, candidat al Partidului Maori.

Noua Zeelandă are două limbi oficiale – engleza și maori (sau te reo).

Prim-ministrul Jacinda Ardern, care încearcă să obțină un al doilea mandat la viitoarele alegeri, nu a spus dacă susține sau nu schimbarea numelui țării.

„Aud tot mai des folosindu-se Aotearoa interșanjabil cu Noua Zeelandă, iar acesta este un lucru pozitiv”, a declarat ea, citată de cotidianul New Zealand Herald.

„Fie că îl vom schimba sau nu prin lege, nu cred că schimbă faptul că Noua Zeelandă este tot mai mult numită Aotearoa”, a adăugat Jacinda Ardern.

Între timp, vicepremierul Winston Peters a criticat pe Twitter planul Partidului Maori. „Aceasta nu este decât vânare de titluri de senzație fără nicio considerație față de costurile pentru această țară”, a scris el.

Eforturi de redenumire a Noii Zeelande au loc de mulți ani. Numele actual al țării se trage de la coloniștii olandezi care au numit-o după provincia olandeză Zeeland.

În limba maori, Aotearoa înseamnă „Țara norului alb”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente