/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ De astăzi, universitățile și colegiile reiau lecțiile cu prezența studenților

missing
14 septembrie 2020, ora 20:44

După jumătate de an de lecții online, studenții au revenit în bănci. Și asta pentru că, de astăzi, este permisă prezența tinerilor în sălile de curs, însă cu respectarea tuturor măsurilor anti-covid. Și dacă unele instituții sunt exemplare la acest capitol, atunci la altele studenții au fost mai puțini responsabili. Mulți nu au avut măști și nu au respectat distanța socială. Deși profesorii îi roagă să urmeze regulile, aceștia mai mult le ignoră.

Studenții de la Colegiul Tehnologic au schimbat sălile de clasă pe sala de sport și cea de festivități. Și asta pentru că acolo e mai mult spațiu.

DIRECTOR, COLEGIUL TEHNOLOGIC: „Ca să fie respectată distanța socială au fost pregătite încăperile mai mari, întrucât instituția funcționează în două schimburi.”

Și dacă la lecții profesorii au grijă ca toți să respecte regulile, în pauză acestea sunt uitate. În primul rând, nu se ține cont de distanța socială.

VOX: „Am uitat. – Carantina să presupunem că s-a terminat. Se poate oleacă.”

În al doilea rând, masca pare să fie un accesoriu inutil pentru tineri. O poartă mai mult pe mână sau sub bărbie decât pe față. Nu mai ajută nici observațiile profesorilor.

„Masca unde-i, măi băiete?

Cu masca nu-mi place să stau, transpir și greu răsuflu.”

În schimb, la Universitatea Tehnică regulile sunt respectate cu strictețe.

Ca studenții să nu formeze cozi pe lângă orar, în încercarea de a afla ce pereche urmează, au fost generate QR coduri speciale. Acestea pot fi scanate cu un smartphone, iar imediat telefonul afișează orarul în format electronic. Astfel ca îmbulzeala pe holuri să fie evitată.

Iar ca să fie evitat contactul nejustificat între studenți, prelegerile au loc tot online.

ANA ȚURCAN, PRODECANĂ: „Au fost organizate în așa mod studiile ca orele de prelegeri să fie în anumite zile și să se petreacă online, iar studenții să vină doar la seminare și lucrări de laborator.”

Chiar dacă nu se mai văd atât de des, studenții spun că le-a fost dor de orele petrecute în sălile de curs.

VOX: „Această prezență cu colegii, cu profesorii, nu o poate schimba nici o aplicație.”

„E mult mai plăcut în sala de curs decât acasă în fața calculatorului. Sunt alte emoții, alte trăiri.”

Și unii profesori, deși sunt în grupa de risc, ne-au spus că demult au vrut să revină la ore.

VASILE MORARU, CONFERENȚIAR UNIVERSITAR: „Sunt în grupa de risc, sigur că îmi este frică. Și studenților cred că le este, dar păstrăm restricțiile impuse.”

Acum două săptămâni, și-au reluat activitatea școlile și grădinițele.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram