‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriIon Guțu: Tot ce am câștigat timp de 6 ani am investit în construcția...

Ion Guțu: Tot ce am câștigat timp de 6 ani am investit în construcția agropensiunii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ion și Iulia Guțu din satul Țaul raionul Dondușeni au pornit, acum șase ani, de la o mică prisacă cu 35 de stupi de albine, iar în prezent, mai au câteva detalii de pus la punct și sunt gata să primească oaspeți la agropensiunea cu același nume „La Prisacă”. El fierar de profesie, ea contabilă, dar spun că asta nu a fost un impediment în dezvoltarea afacerii cu miros de albine și gust de miere.

„Acum vreo 10 ani am fost la un sanatoriu în Ucraina, în inima pădurii. Eu când am venit acasă, am simțit că zburam. Și după ce ne-am întors, ne-am dorit să facem ceva similar. Mottoul agropensiunii noastre este „Pentru un mod de viață sănătos”. Iată ceea ce am văzut acolo a fost ca un imbold pentru ceea ce am construit aici acasă”, povestește proprietara agropensiunii.

„Ne-am dorit să facem ceva pentru oameni. Noi toți, la final, trebuie să lăsăm ceva frumos pe pământ. Inițial, pe teritoriul la prisacă am făcut „Casa mierii”, aici putea fi gustată mierea pe care o producem, precum și alte produse apicole. Era totodată și un loc de odihnă la aer curat și iarbă verde. După asta, am cosntruit 11 căsuțe apicole, unde oaspeții prisăcii au parte de apiterapie”, povestește Ion Guțu.

Proprietarul agropensiunii spune că a adunat bănuț cu bănuț, timp de șase ani, doar pentru ca azi să-și vadă visul împlinit. Chiar și așa, a mai apelat și la unele programe naționale de susținere a afacerilor, fără de care nu s-ar fi descurcat, recunoaște el. De la Organizația de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din țara noastră a beneficiat de un grant în valoare de 22 de mii de euro. Bani cu care a cumpărat toate materialele de construcție.

„Toate ideile pe care le-am realizat la agropensiune ne-au venit din dragoste pentru frumos. Iată ne-au mai rămas de cumpărat seturile de albituri și câteva draperii și suntem gata să primim oaspeți. Pentru asta am nevoie de aproximativ o mie de euro. Și mă gândesc de unde să adun iar bănuț cu bănuț să le pot și pe ele cumpăra”, afirmă capul familiei Guțu.

Ulterior, Ion Guțu povestește că s-a gândit că n-ar fi rău să facă, tot aici, și câteva locuri de cazare, pentru oaspeții care vor dori să înopteze la prisacă.

„Am construit încă șase căsuțe, cu toate condițiile de cazare, așa încât cei care vin să aibă unde rămâne peste noapte. Sunt 22 de locuri de în total. Tot pe teritoriul agropensiunii am făcut și un cuptor de copt pâine, așa ca pe timpuri.  Mai avem și o terasă spațioasă, dar și un restaurant  cu bucate, așa ca la mama acasă. Am mai construit și o moară de vânt. Avem și un loc special unde se face tradiționalul rug”, susține antreprenorul.

Soția sa, Iulia îi este și mâna dreaptă. El se ocupă de meșterit, ea de amenajat. Au împărțit în așa mod responsabilitățile, că n-au loc de ceartă, și nici timp, pentru că avem multe lucruri frumoase de făcut, povestește el.

„Ea este cea care se ocupă de bucate când vin oaspeții. Ceea ce ne mai dorim acum e să vină oamenii la agropensiunea noastră și să ne bucurăm împreună de ceea ce am făcut. Apoi vom căuta și de sănătate, că asta tot e important”, susține Ion Guțu.

Planurile familiei Guțu nu se opresc aici.

„Vrem să construim un bazin pe teritoriul agropensiunii. Mai vrem să cumpărăm câteva biciclete pentru ca cei care vina aici să poată face excursii prin zonă. Oamenii vin să se relaxeze, dar pentru a-i face să se reîntoarcă e neapărat să ai pentru ei și activități. Vrem și o căruță, poate, să cumpărăm”, susține Ion Guțu.

Și-ar fi dorit ca cele două fiice plecate peste hotare, să se întoarcă acasă, dar acestea sunt stabilite acolo, una în Germania, iar cea de-a doua în România. Iar agropensiunea e locul unde se adună toți oamenii dragi la un loc, iar asta îl face mândru de realizările sale.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii