‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 15 aprilie, 2024
23.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe recolte de porumb și floarea soarelui vom avea în acest sezon. Estimările autorităților...

Ce recolte de porumb și floarea soarelui vom avea în acest sezon. Estimările autorităților și fermierilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Potrivit datelor prezentate de premierul Ion Chicu, în acest sezon producătorii autohtoni vor recolta circa 800 de mii de tone de porumb și circa 400 de mii de tone de floarea soarelui.

În acest fel, se consideră că securitatea alimentară a țării este asigurată, în condițiile în care consumul intern de porumb ar fi de circa 700 de mii de tone, iar de floarea soarelui de circa 200 de mii.

Pe de altă parte, datele oficiale prezentate de autorități privind recoltele estimate, diferă de cele prezentate de Asociația „Agrocereale” și producători.

Potrivit acestora, recolta de porumb din acest an este grav afectată aproape pe întreg teritoriul țării.

„Porumbul a fost una dintre culturile cele mai afectate de secetă. La moment, avem agenți economici care realizează importuri masive din Ucraina și România pentru a acoperi necesitățile. Pentru porumb recolta estimată ar fi sub 600 de mii de tone, mult mai mică comparativ cu anul trecut când am avut circa un milion. Astfel, la porumb ar putea apărea probleme din motiv că acesta este utilizat în mare măsură și pentru hrana animalelor”, ne-a spus Eduard Grama, Asociația Agrocereale.

Pentru floarea soarelui, recolta estimată de producători și Asociație nu va depăși 500 de mii de tone, însă recoltarea la nordul țării încă urmează a fi realizată.

Spre comparație, potrivit Asociației „Agrocereale” anul trecut au fost recoltate aproximativ 800 de mii de tone de floarea soarelui.

„La moment, floarea soarelui deja se comercializează cu 7,4-7,5 lei per kilogram, nu sunt prognozate reduceri de preț datorită situației din regiune și cererii sporite. Pentru boabele de porumb se oferă circa 4,3-4,5 lei producătorilor, însă dacă vor fi realizate importuri mai mari de porumb, prețul va scădea. Prețul pentru grâu este de aproximativ 4 lei/kg, din motiv că acesta este importat din Ucraina și vândut cu 3,8-3,9 lei/kg”.

‹ adv ›

Producătorii nu se grăbesc să realizeze vânzări, fiind în așteptarea încheierii campaniei de recoltare a culturilor din grupa a doua, pentru a-și face bilanțul și estima necesarul de semințe pentru anul viitor. Astfel, pe piața locală se fac doar vânzări mici sau spontane, strict necesare pentru a continua activitatea.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›