image
Sursa foto: Youtube Mamix

Un rus a combinat 10.000 de litri de Coca-Cola și o groază de bicarbonat de sodiu: Care a fost rezultatul experimentului

Un Youtuber din Rusia, numit Maxim Monakhov sau „Mamix”, a dus la extrem experimentul viral a face Coca-Cola să explodeze, acesta folosind 10.000 de litri din celebra băutură și o cantitate uriașă de bicarbonat de sodiu.

Alături de prietenii săi, Mamix a filmat întregul experiment, care l-ar fi costat aproape 9.000 de dolari.

Înregistrarea video a arătat o explozie masivă ieșind din butoiul cu Coca-Cola în care a fost turnat bicarbonat de sodiu. Aceștia au publicat filmarea pe Youtube și au trecut deja de 11 milioane de vizualizări.

Mamix și prietenii lui au desfășurat experimentul într-un câmp unde nimeni nu ar fi fost deranjat de întregul proces.

De ce a folosit bicarbonat de sodiu în loc de Mentos

În timpul filmării, Mamix spune că experimentul îl va costa peste 9.000 de dolari. A folosit mii de litri de Coca-Cola, pe care i-a turnat într-un butoi construit special care era aparent presurizat.

Mamix a folosit bicarbonat de sodiu în loc de ingredientul preferat de mulți, Mentos, pentru a declanșa o explozie a băuturii populare. După ce a turnat substanța în Coca-Cola, cantități vaste de dioxid de carbon au fost activate, reacția fiind similară experimentului cu Mentos.

Potrivit lui Mamix, a decis să folosească bicarbonat de sodiu pentru că este mult mai ieftin și mai eficient ca Mentos. El și echipa sa au dus pe noi culmi faimosul experiment cu Coca-Cola. La propriu, scrie Science Times.

Două procese diferite, același rezultat

Deși diferite reacții chimice au loc în experimentul cu Mentos și Coca-Cola, cele două procese au același rezultat.

În experimentul cu oțet și bicarbonat de sodiu, elementul de reacție este oțetul acidic, în timp ce baza este bicarbonatul de sodiu.

Un compus intermediar, numit hidrogenocarbonat sau carbonat acid, este produs atunci când hidrogenul de la lichidul acidic este combinate cu carbonatul din bicarbonatul de sodiu. Reacția se dezintegrează instant în dioxid de carbon și apă, astfel declanșând o erupție spectaculoasă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: