Principală  —  IMPORTANTE   —   „Nu credeam că acest virus…

„Nu credeam că acest virus va fi atât de nemilos”. Mărturii ale unor oameni care au reușit să învingă Covid-19

„Nimeni nu are imunitate în fața virusului SARS-CoV-2”, o spun cei care, după o perioadă îndelungată de tratament, au reușit să învingă boala. Deși, la început, mulți dintre ei nu credeau în existența bolii, simptomele și formele de manifestare ale maladiei i-au marcat, iar pentru unii perioada de reabilitare durează și jumătate de an. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a publicat povestirile a trei persoane care au reușit să învingă virusul SARS-CoV-2.

Ana Rotari este o femeie din raionul Strășeni care, după ce a urmat tratamentul la domiciliu, a reușit să învingă virusului SARS-CoV-2. Femeia mărturisește că nu credea în existența virusului până a se infecta și, la început, spune că nu a crezut că acesta „poate fi atât de nemilos”.

„În primele zile de boală, mi-am pierdut vocea, mă dureau foarte tare articulațiile. Coloana vertebrală mă durea atât de tare încât aveam impresia că cineva mă apasă cu un fier de călcat. Aveam amețeli, slăbiciuni, o stare de oboseală”, povestește Ana.

Ana Rotari, locuitoare a raionului Strășeni, care a reușit să învingă coronavirusul.

Ana relatează că nu a ieșit din gospodărie și nici nu a permis nimănui să intre în curtea sa, pentru că îi era frică să nu-i infecteze pe cei din jur. Totodată, povestește că zilele de izolare au fost dificile, iar cel care i-a fost alături și a susținut-o psihologic a fost soțul.

„Nimeni nu are imunitate în fața COVID-19. Această boală poate să afecteze pe oricine: și pe copii, și pe femeile însărcinate, și pe persoanele vârstnice”, s-a convins femeia.

Am avut momente în care nu mai puteam să respir, nu mai aveam forțe

Lupta Elizavetei Bronici, cu virusul SARS-CoV-2 a durat aproximativ două luni, perioadă în care a fost internată în spital. Femeia a fost conectată la aparatele de respirație asistată și mărturisește că „a fost groaznic”.

„Am avut momente în care nu mai puteam să respir, nu mai aveam forțe. Medicii și asistentele medicale m-au ajutat să mănânc, m-au învelit atunci când îmi era frig, m-au ajutat să mă spăl, m-au pieptănat”, povestește locuitoarea raionului Dubăsari.

Elizaveta Bronici, locuitoare raionului Dubăsari, care după aproximativ două luni de luptă cu Covid-19, a reușit să-l învingă.

Elizaveta relatează că deși a respectat toate recomandări specialiștilor, nu a reușit să evite infectarea, menționând că s-a îmbolnăvit după ce soțul a fost contaminat la locul de muncă. Totodată, susține că o întristează faptul că oamenii neglijează măsurile de protecție.

„Foarte trist e faptul că oamenii nu vor să creadă în existența acestui virus și neglijează măsurile de protecție. Eu am respectat toate recomandările specialiștilor, am purtat mereu mască când ieșeam din casă, îmi punem mănuși, am păstrat distanța fizică și tot nu am fost ferită de infectare. Cred că soțul s-a îmbolnăvit la locul de muncă și mi-a transmis virusul și mie”, afirmă femeia.

În cazul meu, tratamentul de reabilitare va dura jumătate de an”

Ion Sobor, locuitorul raionului Comrat, care deși a învins Covid-19, va urma un tratament de reabilitare de încă jumătate de an.

Ion Sobor a fost internat în Spitalul Raional din Comrat, însă din motiv că starea lui s-a agravat, bărbatul a fost transferat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Chișinău, iar alte alte două săptămâni a fost internat în Spitalul Clinic al MSMPS din Chișinău. În acest timp, a conșientizat, spune el, că „fără ajutorul medicilor suntem pierduți”.

„Atunci când un om este bolnav, nu-l poate ajuta nici cel mai bogat businessman, iar lucrătorii medicali își pun viața în pericol. Eu am fost într-o stare gravă și nu aș fi reușit să înving boala fără ajutorul medicilor. În cazul meu, tratamentul de reabilitare va dura jumătate de an”, spune bărbatul.

Până sâmbătă, 12 septembrie, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 42 714 cazuri, dintre care 30 918 de persoane au fost tratate.