Linkuri accesibilitate

La Minsk continuă protestele împotriva realegerii lui Alexandr Lukașenka


Poliția de la Minsk a bruscat și arestat zeci de femei protestatare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:21 0:00

Poliția de la Minsk a bruscat și arestat zeci de femei protestatare

Autoritățile belaruse, care sunt confruntate cu proteste fără precedent, le-au descris pe femeile care s-au adunat sâmbătă la un miting pașnic în capitală Minsk pentru a se opune președintelui Aleksandr Lukașenka drept „agresive” și „nefeminine”.

Ministerul de Interne a anunțat, în așteptarea protestelor de duminică, că a crescut numărul polițiștilor și al trupelor în Minsk „pentru a preveni acțiuni ilegale”.

Într-o declarație separată, Ministerul de Interne de la Minsk a anunțat că „peste 50.000 de oameni” au participat la evenimente de masă din trei regiuni „în sprijinul păcii, securității și liniștii”.

Surse alternative spun că numărul persoanelor care au participat la aceste 12 acțiuni din cinci regiuni între timp „nu ar fi depășit 1.700 de persoane”.

La marșul femeilor de sâmbătă, poliția a anunțat că 114 de persoane au fost reținute la proteste, dintre care 99 în capitală. Printre cei arestați la Minsk sunt și doi jurnaliști.

Cei mai important ai lideri ai proteselor din Belarus sunt femei – Maria Kalesnikava – care se află în detenție, Svetlana Țihanovskaia – care se află în exil.

Profesorii de la departamentul de limbi străine al Universității de Stat din Belarus din Minsk au lansat pe 12 septembrie un apel video pentru libertatea de exprimare.

„Frica este rea, violența este rea, minciunile sunt rele. Nu puteți pretinde că nu se întâmplă nimic”, spune apelul.

Avem dreptul să avem convingerile noastre și să le exprimăm, avem dreptul să ne susținem reciproc...

Peste o duzină de studenți au fost reținuți la un protest din 5 septembrie în apropierea departamentului lingvistic al școlii.

Comitetul de grevă de la unul dintre cei mai mari întreprinderi de procesare și export de îngrășăminte potasice din lume, Belaruskali, a anunțat pe rețeaua Telegram duminică că unul dintre membrii săi, Raman Leonchyk, a fost reținut și se află la o secție de poliție locală.

Lukașenka și președintele rus Vladimir Putin se vor întâlni luni în stațiunea Soci, de la Marea Neagră, pentru primele lor discuții față în față, de când liderul belarus a pledat public pentru ajutor de la Moscova pentru a pune capăt demonstrațiilor.

Dmitri Peskov
Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuțiile lor se vor concentra pe cooperarea energetică și pe legăturile bilaterale.

Putin a insistat asupra unei integrări militare și politice mai strânse cu Belarus - inclusiv prin promisiunea de asistență militară în cadrul unei forțe militare bilaterale.

XS
SM
MD
LG