(video) Campanie demarată împotriva platformei Netflix, acuzată de sexualizarea copiilor din filmul „Mignonnes”

106188014-1571340949715gettyimages-1139367887
Foto: CNBC.com

Mii de internauți au cerut joi pe rețelele de socializare boicotarea companiei Netflix, acuzată că a distribuit pe platforma sa online filmul francez Mignonnes care, potrivit semnatarilor petiției, le sexualizează pe eroinele minore din acest lungmetraj, citează AGERPRES.

Peste 200 000 de mesaje publicate pe Twitter au folosit joi hashtag-ul #CancelNetflix, care pentru o perioadă a fost cel mai utilizat hashtag la nivel mondial pe această rețea de socializare.

Un prim val de critici, în august, a determinat compania Netflix să retragă un videoclip folosit pentru promovarea filmului, intitulat Cuties în limba engleză și care a fost lansat în cinematografe la jumătatea lunii august în Franța, înainte de a deveni disponibil online și în Statele Unite, miercuri. Reprezentanții Netflix au prezentat scuze publice pentru folosirea acelui videoclip, pe care l-au considerat „nepotrivit”.

Criticile au venit joi din partea tuturor categoriilor de internauți, inclusiv de la cei cu opinii de stânga, iar subiectul a reunit în aceeași tabără numeroși conservatori americani, inclusiv membri ai Partidului Republican, dintre care unii candidează pentru a fi aleși în congres.

„Pornografia infantilă este ilegală în America”, a scris pe Twitter DeAnna Lorraine, care a fost candidata republicană din California pentru un loc în Camera Congresului.

„În calitatea mea de mamă a unei fetițe de opt ani, susțin cu fermitate #CancelNetflix”, a declarat și Beatrice Cardenas, o altă reprezentantă a Partidului Republican în California.

Filmul Mignonnes, care a primit premiul pentru regie la prestigiosul festival american Sundance, spune povestea lui Amy, o fetiță de 11 ani care, trăind la Paris, trebuie să jongleze între regulile stricte ale familiei sale senegaleze și tirania aspectului fizic și a rețelelor de socializare, cu care se confruntă copiii de vârsta ei.

Ea se integrează într-un grup de dans format de alte trei fete din cartier, ale căror dansuri conţin coregrafii uneori sugestive, după modelul celor adoptate de multe staruri actuale din muzica pop.

„Reprobabil pe plan moral și etic”

„Hipersexualizarea fetelor (și a băieților) este dezgustătoare”, a scris pe Twitter Omar Navaroo, un alt politician republican. „Este reprobabilă pe plan moral și etic. Pedofilii, violatorii de copii și perverșii se vor bucura intens privind filmul #Cuties”, a adăugat el.

Alți internauți au folosit hashtag-ul #SaveTheChildren, care corespundea inițial unei campanii de caritate în beneficiul organizației Save The Children, dar care a fost deturnat de complotiștii din mișcarea QAnon.

În urma acestui torent de critici, au existat totuşi şi câteva voci care au luat apărarea filmului, joi, printre ele numărându-se artista americană Tessa Thompson, cunoscută din Creed și Avengers: Endgame, care a spus că filmul Mignonnes este magnific.

„Filmul permite unei noi voci să se exprime”, a scris ea pe Twitter, referindu-se la regizoarea Maimouna Doucoure, care „s-a bazat pe o experiență personală”. „Sunt dezamăgită de discursul actual care critică filmul”, a adăugat ea.

Mignonnes este o cronică socială împotriva sexualizării copiilor”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a companiei Netflix. Filmul evocă „presiunea cu care se confruntă tinerele fete, dictată de rețelele de socializare și de societate în general”, a adăugat ea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente