Rusia și Belarus încep luni exercițiile militare la care Serbia a renunțat să participe în urma presiunilor occidentale

fratila-slava
Foto: universul.net

Rusia a anunțat duminică desfășurarea conform programului stabilit a manevrelor militare din Belarus denumite „Frăția Slavă”, deși Serbia a renunțat să ia parte la acestea în urma presiunilor occidentale, transmite AGERPRES.

„Sunt exerciții antiteroriste și nu sunt îndreptate împotriva niciunei țări”, afirmă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de agenția EFE.

Peste 800 de soldați ruși și belaruși vor participa la aceste exerciții în perioada 14-25 septembrie în poligonul militar Brețki din Belarus.

Pentru a preveni suspiciuni privind o posibilă desfășurare militară rusă în Belarus, Moscova subliniază în comunicat faptul că trupele ruse vor reveni la bazele lor după încheierea manevrelor militare „Frăția Slavă”.

Acest program de aplicații militare se desfășoară începând din anul 2015, iar anul trecut a avut loc pe teritoriul Serbiei. Dar acum această țară a renunțat să participe ca urmare a „unei presiuni puternice și nemeritate din partea Uniunii Europene”, după cum a declarat ministrul sârb al apărării, Aleksandar Vulin.

Exercițiile militare vor începe în aceeași zi în care președintele belarus Aleksandr Lukaşenko se va deplasa în orașul Soci de pe ţărmul Mării Negre pentru a se întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, care i-a promis că-l va susține cu forțe de poliție dacă în Belarus scapă de sub control manifestațiile ce contestă realegerea lui Lukașenko în urma alegerilor din 9 august.

Ministrul belarus al apărării, Viktor Hrenin, a anunțat vineri retragerea trupelor desfășurare în regiunea Grodno de la frontiera cu Polonia și Lituania, țări pe care Minskul le acuză că instigă protestele împotriva lui Lukaşenko. Însă el a adăugat că Belarusul este preocupat de prezența la 15 kilometri de frontieră a unui batalion american ce numără aproximativ 30 de tancuri, 43 de vehicule de luptă Bradley și circa 500 de soldați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente