‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 25 martie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleFermier: Avem de 6 ori mai puțină umiditate în sol decât norma

Fermier: Avem de 6 ori mai puțină umiditate în sol decât norma

‹ adv ›
‹ adv ›

Fermieri din întreaga țară sunt în așteptarea precipitațiilor pentru continuarea campaniei de semănat. O parte din aceștia deja au însămânțat câmpurile în speranța că, totuși, vor fi ploi, iar cei mai afectați, cum ar fi fermierii din raioanele de sud ale țării, au abandonat această idee.

Starea câmpurilor, la capitolul umiditate, este deplorabilă. Chiar și în o bună parte din raioanele din nordul țării, unde, tradițional, cad cele mai multe precipitații, seceta a produs pagube mari în condițiile acestui sezon.

Seceta pedologică și atmosferică este principala problemă a acestui sezon agricol, iar situația nu se va îmbunătăți curând: potrivit Serviciul Hidrometeorologic de Stat în următoarele 10 zile nu sunt prognozate precipitații.

Unii fermieri au determinat cantitatea de umiditate din sol, iar rezultatele nu sunt nici pe departe îmbucurătoare.

„Am realizat recent analiza solului: la adâncimea de 2 metri avem doar 30 mm de umiditate, în loc de 180 mm. Nu știu cum vom face în continuare, cred că vom semăna în uscat. De obicei, ne străduim să lucrăm minim solul, însă nu avem tehnica agricolă necesară pentru a semăna direct păioasele, în No-Till. Ne acomodăm după posibilități. Cred că este unul dintre cei mai dificili ani prin care avem nenorocul să trecem”, ne-a spus Valentin Airini, fermier din Glodeni.

Potrivit datelor prezentate de alți fermieri din zona de sud a țării, rezervele de umiditate productivă din sol, practic, lipsesc. Aceștia sunt descurajați și-și pun speranța doar într-un an agricol mai bun în sezonul următor.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii