Actualitate

Avertisment de la Berlin: Rusia să nu destabilizeze Găgăuzia

„Tirul rusesc de baraj este, deja, evident, iar Moscova nu poate fi decât avertizată să nu încerce şi alte acţiuni de destabilizare în Europa, după tot ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Chiar dacă în Găgăuzia trăiesc foarte mulţi oameni de origine de rusă, nu poate fi trecut cu vederea faptul că, în clipa de faţă, această regiune beneficiază de ample drepturi la autonomie. Fără îndoială, Găgăuzia face parte din teritoriul Republicii Moldova. La fel ca Ucraina, Republica Moldova este un stat suveran. Orice punere la îndoială a acestei suveranităţi reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat Krichbaum pentru DW România.

Oficialul german a mai spus că Occidentul trebuie să fie mai atent la situația din Republica Moldova, însă Acordul de asociere cu Uniunea Europeană reprezintă o șansă.

Nu trebuie uitat, a subliniat Gunther Krichbaum, „că vorbim despre un guvern minoritar, dependent de comuniştii lui Voronin”. În situaţia dată, „este într-adevăr regretabilă absenţa partidelor pro-europene din structura unui guvern comun, ceea ce înseamnă că aceste formaţiuni politice nu se folosesc de mandatul care le-a fost oferit de majoritatea alegătorilor – susţinători, la rândul lor, ai orientării pro-europene, respectiv a distanţării de influenţa Rusiei”.

În 22 martie au loc alegeri în UTA Găgăuzia pentru funcția de bașcan al regiunii. Irina Vlah, candidată din partea Partidului Socialiștilor, este favorită în acest scrutin, potrivit unor sondaje de opinie.

Sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *