Socialiştii vor alegerea preşedintelui prin vot direct! Au depus o sesizare la Curtea Constituţională

Socialiștii au depus o sesizare la Curtea Constituţională pentru a afla, care este numărul necesar de semnături ale cetăţenilor pentru organizarea unui referendum. Aceasta pentru ca PSRM să poată organiza un plebiscit pentru revenirea alegerii preşedintelui republicii prin vot direct de către cetăţeni.

Astfel, socialiștii au solicitat interpretarea articolului 141 al Constituţiei RM. Potrivit prevederilor acestui articol, iniţiativa privind modificarea Legii supreme a ţării poate fi înaintată de Guvernul RM, de cel puţin o treime din deputaţii Parlamentului RM sau din partea a cel puţin 200 de mii de cetăţeni ai ţării. Totodată, acelaşi articol stipulează că cetăţenii, care înaintează iniţiativa de revizuire a Constituţiei RM, trebuie să reprezinte cel puţin o jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, în fiecare dintre acestea urmînd a fi colectate nu mai puţin de 20 mii e semnături în sprijinul iniţiativei în cauză.

”Astfel, constatăm că grupul de iniţiativă trebuie să colecteze nu 200 de mii, ci 360 mii de semnături”, a declarat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

La rândul său, deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrâncea, a declarat că socialiştii vor lansa toate procedurile legale, necesare pentru organizarea unui referendum constituţional pe problema dată, în luna septembrie. „Noi, socialiştii, considerăm că şeful statului trebuie să fie ales de popor. Ţara are nevoie de un preşedinte puternic. Actualmente, alegerea unui astfel de preşedinte în Parlamentul RM este imposibilă, din acest considerent, actualul Parlament este capabil să aleagă în calitate de preşedinte al ţării sau o „legumă”, sau o „raţă mută”, a spus deputatul.

Bătâncea a mai spus că ţara noastră are nevoie de un preşedinte “precum este Aleksandr Lukaşenko sau Vladimir Putin”. “Noi avem nevoie de un preşedinte, care ar putea orienta într-o albie corectă atât activitatea Guvernului, cât şi cea a Parlamentului, un şef de stat capabil să depolitizeze instituţiile de drept ale RM”, a spus deputatul.

Moldova.ORG precizează că potrivit Constituţiei, la ora actuală preşedintele R. Moldova este ales cu votul a trei cincimi din numărul deputaţilor, adică cu 61 de mandate. Dacă un candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin. În cazul în care nici din a doua încercare şeful statului nu este ales, Parlamentul este dizolvat şi sunt organizate alegeri anticipate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.