image
Sursa foto: Jurnal.md

Termenul de înmatriculare a automobilelor din Transnistria, extins; Plăcuțele neutre, fără drapelul și stema RM

Parlamentul a aprobat în ședința de vineri, 11 septembrie, în lectură finală proiectul de modificare a Legii cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport. Modificările prevăd extinderea termenului de înmatriculare a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender cu numere de înmatriculare neutre până la 1 septembrie 2022. Acest termen a expirat recent, fapt care a contribuit la sistarea temporară a activității celor două oficii care asigurau procesul.

Extinderea termenului cu doi ani va oferi locuitorilor din localitățile din regiunea separatistă posibilitatea să-și înmatriculeze automobilele fapt care le va permite să acceadă în traficul internațional cu vehiculele proprii.

Deputatul Platformei DA Vasile Năstase, a menționat că desi deputații din opoziție au insistat că plăcuțele de înmatriculare aplicate acestor automobile să aibă simbolica statului RM, majoritatea parlamentară s-a opus acestei initiative.

„Ieri a fost votată o lege potrivit căreia cetățenii din stânga Nistrului vor putea beneficia în continuare de plăcuțe de înmatriculare neutre cu care pot merge peste hotare. Noi am insistat ca aceste plăcuțe să fie cu însemnele RM pentru că le facem un bine acestor cetățeni și ei trebuie să fie mândri că vor merge și vor vedea lumea sub însemnele RM, drapelul și stema de stat. Din păcate marea majoritatea parlamentară și unul dintre reprezentanții fostului bloc ACUM au votat această lege controversată căreia noi ne-am opus cu vehemență” a declarant deputatul.

Amintim că de la 1 septembrie punctele de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană și-au sistat temporar activitatea.

Cele două puncte de înmatriculare a autovehiculelor din regiunea transnistreană, situate la Tiraspol și Râbnița, împlinesc doi ani de activitate. Potrivit Biroului politici pentru reintegrare în această perioadă au fost luate la evidență cca patru mii de mașini.

Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a fost stabilit prin Legea nr.170, în anul 2018 și le permit autovehiculelor din regiunea transnistreană să circule inclusiv în spațiul european.

Potrivit Biroului de Reintegrare, s-au deplasat în afara hotarelor Republicii Moldova 1143 de unităţi de transport cu numere de model neutru, ceea ce constituie 4718 traversări atît spre sensul de intrare spre România, cît şi pe sensul de intrare spre Ucraina. Doar în perioada anilor 2019 - luna august 2020, la Agenţia Servicii Publice au fost preschimbate permise de conducere transnistrene în cele de model naţional 8375 de acte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: