Principală  —  IMPORTANTE   —   Marian Lupu declară că cei…

Marian Lupu declară că cei 19 mii de euro, achitați de către un offshore pentru studiile fiicei sale, îi aparțin. Ce venituri declara pe atunci fostul deputat

Președintele Curții de Conturi, Marian Lupu, declară că „nicio persoană fizică sau juridică nu a finanțat studiile copiilor” săi și că toate cheltuielile de studii au fost suportate de fapt, de către el și soția sa. Reacția vine după ce anterior, Marian Lupu a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor de la rise.md, în legătură cu informațiile despre faptul că o firmă-căpușă controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a plătit studiile unor copii de politicieni moldoveni la universități de prestigiu din străinătate, printre care se numără și fiica sa.

„E cunoscut faptul, că niciodată nu am investit în afaceri sau în apartamente și case luxoase, vile, mașini scumpe, obiecte de lux etc. Unica investiție serioasă făcută în ultimii 20 de ani este în studiile copiilor. De pe conturile bancare obișnuite de card, nu este posibil de efectuat transferuri internaționale. Asemenea tranzacții pot fi efectuate doar de pe conturi cu o asemenea destinație, de care, pe motive obiective nici nu dispuneam. În aceste condiții, am transmis banii în numerar colegilor mei de la partid de atunci, care desfășurau activități de afaceri și, în această virtute, dispuneau de conturi pentru asemenea transferuri și le-am adresat solicitarea să efectueze tehnic viramentul către Universitatea din Maastricht. Acest transfer a fost unicul, deoarece, ulterior, celelalte plăți pentru studii au fost direct efectuate la fața locului, fiica mea fiind deja studentă. Universitatea din Maastricht este o instituție de învățământ publică, care într-adevăr oferă o calitate înaltă a studiilor. Totodată, această instituție nu este una exclusivistă și în cadrul ei învață foarte mulți studenți din țara noastră”, declarat președintele Curții de Conturi.

Veniturile declarate de Marian Lupu în 2014

În timp ce declară că cele 19 mii de euro transferate universității au fost achitate, de fapt, din sursele proprii, în declarațiile de avere din acea perioadă, Marian Lupu nu a declarat astfel de sume bănești. Pentru anul 2014, Lupu a declarat un salariu de 170 de mii de lei, la care se adaugă și salariul soției de circa 20 de mii de lei, iar în conturile bancare, familia Lupu deținea circa 140 de mii de lei și 2 mii de euro. Raportat la cursul valutar din 2014, familia Lupu a deținut, pe tot parcursul anului 2014, un venit de circa 19 mii de euro, în timp ce transferul către universitate, în sumă de 10 mii de euro, a fost efectuat în iulie 2014.

Aceeași situație financiară era înregistrată și un an mai devreme, în 2013, când salariile soțiilor Lupu cumulau circa 202 mii de lei, iar în conturi bancare dețineau aproximativ 117 mii de lei.

Rise Moldova a scris că, pe 15 iulie 2014, când Marian Lupu era președintele Partidului Democrat din Moldova, firma offshore Rowallan Overseas SA, care beneficia de milioane de dolari de pe urma activității companiei Metalferos a transferat Universității Maastricht 10.510 de Euro. La destinația plății a indicat – „Student ID: I6092064, Alexandra LUPU”. Peste 14 zile, firma-căpușă a mai virat în contul instituției olandeze încă 8.500 de euro, iar la rubrica detalii a trecut, din nou, numărul de identificare al studentei Alexandra Lupu. În total, sunt 19 mii de euro.

Studiile copiilor fostului deputat Constantin Botnari au fost și ele achitate cu bani din conturile companiei Rowallan Overseas SA. Totodată, din conturile acestei firme, trei cântăreți străini au fost plătiți pentru concerte și spectacole de noapte, organizate la Chișinău, în clubul Drive, care aparținea atunci lui Vladimir Plahotniuc.